25. september 2018
Ditte Flicka Vestergaard kan nu leve som den kvinde, hun altid har følt, hun har været. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Ditte Flicka Vestergaard kan nu leve som den kvinde, hun altid har følt, hun har været. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dan blev til Ditte: Når et F i passet betyder alt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dan blev til Ditte: Når et F i passet betyder alt
Vestegnen - 12. november 2017 kl. 07:42
Af Kasper Ellesøe Stilletterne står på rad og rækker på reolen i entreen, og ude på badeværelset bliver den knaldrøde læbestift ført sirlig
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De helt almindelige beviser på, at det er en kvinde, der bor i boligen - en lejlighed i Kisumparken i Brøndby Strand - er vigtige for personen, der bor i lejligheden. For det er først det sidste halvandet år, at Ditte Flicka Vestergaard har kunnet leve som den kvinde, hun altid føler, at hun har været, selvom hun fik navnet Dan, da hun var lille.

»Jeg føler, jeg er født som en kvinde, fanget i en mandekrop med misvækster på kroppen. Siden jeg var fire år, har jeg vidst, at jeg var en kvinde. Jeg mener ikke, at ens køn ligger i, hvordan man ser ud, men det sidder i hovedet, og jeg har altid været en kvinde,« fortæller Ditte Flicka Vestergaard.

For nylig var hun med i TV 2-programmet »Samme tid næste år«, der kan ses på TV 2 Play, hvor Ditte Flicka Vestergaard på et år skulle ændre sit liv, så hun kunne leve som kvinde.

Det indebar både et besøg hos forældrene i Vestsjælland, et hensyn til den nu 18-årige datter Christine, at vennerne skulle vænne sig til at have en veninde, der hedder Ditte, i stedet for en ven, der hedder Dan. Men for hende er der ikke noget tvivl om, at hun bare kommer til at leve, som den hun er.

»Jeg er født som kvinde, men med et lille uheld forneden, så nu skal jeg have korrigeret en kropsfejl. Hvis man smed min hjerne ind i en hjernescanner, er jeg sikker på, at den ville vise en typisk kvindehjerne,« siger Ditte Flicka Vestergaard.

Nu mangler kun en ting, før hun med sine egne ord er et helt menneske.

»Når jeg har fået operationen, betyder det jo, at jeg kan en masse. Jeg kan tage i svømmehallen, på badeferie og gå til håndbold igen. Alt det, der kræver, at jeg ser rigtig ud. Det giver mig følelsen af at blive et helt menneske,« fortæller hun.

Operationen skal efter planen finde sted til oktober næste år.

Det var den 23. januar 2016, at 51-årige Ditte Flicka Vestergaard tog beslutningen om at leve som kvinde.

»Det er knap to år siden nu, at jeg valgte at vende mit liv om. Jeg levede et dobbeltliv indtil da,« siger hun og fortæller, hvordan hun har haft det i de mange år op til den store beslutning.

»Det har været fornægtelse af mig selv som person. Jeg har altid været ked af det og flere gange haft en depression og forsøgt at tage mit eget liv. Det har været et stort skuespil hele livet, hvor jeg har haft manuskripter over, hvad jeg har sagt til forskellige mennesker. Når jeg for eksempel har været sammen med mændene på arbejdet i privat regi har jeg forberedt mig på, om det for eksempel er Dewalt eller Hilti, der er den bedste skruemaskine, og hvor mange watt den yder. Sådan nogle mandeting. Jeg har haft over 2600 filer liggende med manuskripter til, når jeg var ude med forskellige mennesker, hvor der stod, hvad jeg havde sagt sidste gang. Det var enormt stressende. Og jeg har haft en følelse af, at jeg var fængslet i min egen krop. Det var ulideligt.«

Tilbage til den 23. januar sidste år. Det var den dag, Ditte Flicka Vestergaard tog sig modet til at tage det sidste skridt mod et nyt liv.

»Jeg sagde til min chef, at jeg ville ændre mit liv og ikke leve sådan, som jeg havde gjort. Jeg ville påtage mig det køn, jeg er. »Hvad mener du ?« sagde han så. Jeg vil være den kvinde, jeg er, svarede jeg. Da han gav grønt lys, så var alle forhold på plads i forhold til, at jeg kunne leve, som jeg er. Han sagde dog, at vi måske lige skulle vente nogle måneder, så det ikke kom som et alt for stort chok for kollegaerne. Så fra april måned sidste år kunne jeg leve som en kvinde.«

Og det var noget af en lettelse for hende.

»To dage efter, jeg tog beslutningen, forsvandt spændingerne i nakken. Det var, som om tonstunge jernlænker forsvandt. Selvom jeg er 51 år gammel, føler jeg kun, jeg har levet i to år. Det andet har været en skygge og en ond drøm,« siger Ditte Flicka Vestergaard, der til daglig er fastholdelsesvejleder på SOSU-C i Brøndby.

I de 49 år, hvor Ditte Flicka Vestergaard ikke har været sig selv, har hun haft tre koner og fået datteren Christine. Det er også i de forhold, at hun har spillet skuespil. Og der har ikke været tvivl om, hvilken rolle Ditte Flicka Vestergaard så sig selv i i forholdene.

»Mine ekskoner har været de mandlige roller i mit liv, og sådan har det egentlig været med alle de kærester, jeg har haft. Jeg har levet i forhold, hvor det har været stærke kvinder, og hvor jeg har haft kvinderollen. Jeg var kun sammen med de kvinder for at leve op til en rolle i livet, fordi mit største ønske var at få et barn. Jeg har holdt af mine ekskoner, men det var ikke kærlighed. I de forhold kom jeg frem til, at det eneste, der ville gøre mig glad, ville være, at jeg kunne leve som kvinde,« siger hun og fortsætter.

»Noget, jeg ikke har fortalt til ret mange, er, at min store kærlighed var Jonas i gymnasiet. Han var ret sød.«

Ditte Flicka Vestergaard er lykkelig over, at hun nu kan leve, som hun er. Som Ditte, der bor i Brøndby Strand.

»Jeg har altid fornægtet det mandlige køn og altid hadet den stodder (Dan, red.) som pesten. Det har været svært at gøre sig klar om morgenen, fordi jeg ikke ville se ham i spejlet, og han stjal så mange år af mit liv. Der er ikke forbundet gode minder med Dan. Men der er allerede så mange gode minder fra de sidste to år,« siger hun.

Nu lever Ditte Flicka Vestergaard sit liv i Brøndby Strand, og folks reaktioner på hendes beslutning og tv-programmet har betydet meget.

»Nu kan jeg gøre, hvad jeg vil. Jeg regnede med, at jeg ville blive halshugget og at venner og familie ville sige fra. Men sådan var det ikke. Jeg har kun fået kram og knus, efter jeg tog beslutningen, og det er jo fedt,« siger hun.

Og nu er hun egentlig også ligeglad, for hun er Ditte, og hun har gennemgået en enorm forandring fra Dan til Ditte. Fødsels- og dåbsattesten, der hænger i gangen er relativt ny og et af de vigtige beviser på forandringen. Tidligere i år kom det måske vigtigste bevis.

»Den 15. august sidste år fik jeg mit cpr-nummer, og den 19. august fik jeg fødsels- og dåbsattesten, og i år fik jeg mit pas,« siger hun og hiver passet frem og peger på et af de bogstaver, der står i passet, mens smilerynkerne kommer frem i ansigtet, mens hun viser det frem.

»Tænk, at et F i passet betyder så meget.«

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk