15. december 2017
Overlæge Henrik Rindom kommer til Albertslund og fortæller om unge, der både kæmper med psykisk sygdom og et misbrug. Foto: Bjørn Armbjørn
Overlæge Henrik Rindom kommer til Albertslund og fortæller om unge, der både kæmper med psykisk sygdom og et misbrug. Foto: Bjørn Armbjørn
Foto: Bjørn Armbjørn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Behov for at forstå psykisk sårbare unge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Behov for at forstå psykisk sårbare unge
Vestegnen - 27. november 2016 kl. 09:15
Af Lisbeth Jansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

okalafdelingen af Bedre Psykiatri får besøg af overlæge Henrik Rindom, der vil fortælle om, hvordan nogle psykisk sårbare unge bruger stoffer for at dæmpe effekten af deres medicin.

»Jeg vil tale om psykisk syge unge, der udover deres diagnose, også har et misbrug,« fortæller overlæge Henrik Rindom.

Den fælles lokalafdeling for Albertslund og Taastrup i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri holder informationsaften mandag den 28. november kl. 19-21.30 i Sundhedshuset i Albertslund.

Denne aften vil Henrik Rindom, der er leder af Stofrådgivningen i København, dele sin viden om, hvordan og hvorfor nogle psykisk sårbare unge anvender stoffer som hash eller amfetamin for at dæmpe virkningen af den medicin, de i øvrigt får. Dette med henblik på at give de pårørende et indblik i, hvad det er, de unge gennemgår.

»Psykiatrien har ikke forstået, at man kan ophæve virkningen af antipsykotisk medicin med eksempelvis amfitamin. Jeg vil vise og forklare, hvordan stoffer og medicin virker modsatrettede,« siger Henrik Rindom.

»Psykiatrien har en tendens til at overmedicinere. Dermed ikke sagt, at man som psykisk syg ikke skal have medicin. Men der er ikke nødvendigvis behov for så meget. Vi er i psykiatrien gode til at lægge oveni end til at skulle trappe ned. Den antipsykotiske medicin virker også ude i pandelappen, hvor den kognitive del af hjernen og dermed følelserne bliver påvirket af medicinen,« siger Henrik Rindom, der har kendskab til patienter, som konsekvent tager stoffer de første dage efter at have fået depot medicin for at dæmpe virkningen af medicinen.

Overlægen ser især et problem i den sammenhæng.

»Psykiatrien interesserer sig ikke for patienternes misbrug. Den side af sagen ligger hos kommunen, og der eksisterer så meget uvidenhed på det her område. Jeg synes, vi har brug for en holdningsændring. Og vi har behov for at forstå patientens behov.«

Henrik Rindom vil også komme ind på, hvorfor hash er så populært hos psykisk sårbare og hvorfor skizofrene kun prøver lsd én gang.

I forhold til, hvad pårørende til psykisk sårbare skal vide, når det kommer til unge, der jonglerer med både en diagnose og et misbrug, siger Henrik Rindom:

»Det er vigtigt, at de pårørende ved, hvorfor nogle psykisk syge tager stoffer, og at de pårørende hjælper og støtter dem i de situationer, hvor hash'en gør en forskel. Men det kræver, at der bliver taget udgangspunkt i det, de psykisk syge oplever,« siger Henrik Rindom.

Det er gratis at deltage i arrangementet den 28. november.

Lokalafdelingen i Albertslund og Taastrup påbegynder desuden en samtaleterapigruppe for pårørende den 7. december, som vil mødes over otte gange med tre ugers mellemrum. Her vil en professionel terapeut være med. Der er plads til 12 deltagere. Man kan tilmelde sig hos lokalformand Leif Lindbjerg på leif.lindbjerg@gmail.com eller telefon 22671835.

Bedre Psykiatri er de pårørendes talerør. Ifølge Bedre Psykiatris hjemmeside lider over en halv million danskere af en psykisk sygdom, og hver tredje dansker er pårørende. Man kan blive helbredt for psykisk sygdom. Når pårørende inddrages er chancen for at blive rask større.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk