14. april 2021
O2matic-systemet sørger for, at ilt doseres individuelt og i korrekt dosis.
O2matic-systemet sørger for, at ilt doseres individuelt og i korrekt dosis.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Automatisk iltbehandling derhjemme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Automatisk iltbehandling derhjemme
Vestegnen - 25. februar 2021 kl. 12:25

Sårbare patientgrupper får nu mulighed for automatiseret iltbehandling i hjemmet ved hjælp af et nyt system fra danske iværksættere.

Løsningen kommer til at gøre en stor forskel for grupper, der er særligt følsomme overfor Covid-19, samtidig med at det kan lette presset på de travle lungemedicinske afdelinger. Det er hensigten at bruge covid-erfaringerne fra hospitalerne til at behandle post covid-patienter i eget hjem.

Baggrunden for det hele er en iltrobot, som man på Hvidovre Hospital i høj grad har været med til at udvikle. O2matic blev første gang lanceret som hospitalsprodukt i februar 2019.

Over 8.000 borgere i Danmark modtager i dag iltbehandling i deres eget hjem. For dem er hyppig kontakt med sundhedssystemet ofte en del af deres hverdag. I disse tider med et coronapresset sundhedssystem, kan det være besøg, der kan medføre ængstelse, bekymringer og unødig risiko for smitte, som for denne patientgruppe kan være fatal.

Flytter teknologien hjem til patienterne

Flere danske hospitaler bruger i dag et system fra danske O2matic til automatisk behandling af respiratoriske patienter med fx KOL og Covid-19. I det nye projekt er teknologien nu videreudviklet og CE-mærket til også at kunne bruges hjemme hos patienter med mulighed for telemedicinsk monitorering.

- Ved at flytte teknologien hjem til borgerne, som en del af en telemedicinsk løsning, håber vi at kunne frigøre både sengepladser på sygehusene og samtidigt øge patientsikkerheden. Til syvende og sidst kan det medvirke til at reducere stress for både sundhedspersonalet og patienterne, siger Thomas Ringbæk, som er overlæge på Hvidovre hospitals lungeafdeling.

Systemet sørger for, at ilt doseres individuelt og i korrekt dosis. Ved ændringer i tilstanden hos borgeren, korrigerer robotten indenfor de grænser, som lægen har ordineret. Hospitalerne kan monitorere borgernes udvikling og kan ændre behandlingen centralt uden et tidskrævende besøg.

En teknologisk landvinding
Løsningen er et eksempel på, hvordan moderne teknologi vinder stigende indpas i sundhedsvæsenet.

Systemet er bygget i Microsofts cloud-miljø og bruger såkaldt IoT-teknologi (Internet of Things) til at sende og analysere data mellem hospitalet og O2matic-enheden hos patienten.

- Vi har talt om i flere år, hvordan moderne teknologi kommer til at rykke ind i sundhedsvæsenet. Her har vi et eksempel, hvor teknologien meget konkret går ind og gør en kæmpe forskel for både patienter og sundhedspersonale. Der er masser af interessante offentlig-private samarbejder i gang, og indenfor de næste par år vil vi se mange flere digitale løsninger i sundhedsvæsenet, siger Maria Damborg Hald, direktør for offentlig sektor, Microsoft Danmark.

O2matic bruges allerede i dag på coronapatienter på flere af landets sygehuse og kan i princippet også anvendes til iltbehandling af denne gruppe i deres eget hjem. Det kræver dog, at der gennemføres flere kliniske forsøg på sygehusene med det nye system.

Innovationsfonden har støttet projektet med 7,6 millioner kroner. Partnerne i projektet er Region Hovedstaden (Hvidovre Hospital), Region Sjælland (Næstved Sygehus), Medical Danmark A/S og O2matic ApS.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?