11. december 2018
Heerups fem gange syv meter store værk fra Radiumstationen.
gallery icon

Se billedserie

Heerups fem gange syv meter store værk fra Radiumstationen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Atomblomster på Vestegnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Atomblomster på Vestegnen
Vestegnen - 26. september 2018 kl. 09:14
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Heerup Museum på Kirkesvinget 1 i Rødovre, har netop åbnet særudstillingen »Atomblomster - Heerup og Den Kolde Krig«. Udstillingen kan ses frem til 27. januar 2019.

Raketter, atombomber og rumspøgelser fra Henry Heerups hånd sammenstilles med kulturhistoriske genstande i et tværfagligt udstillingssamarbejde med Oplevelsescenter Vestvolden, Ejbybunkeren og Lokalhistorisk Samling, Rødovre Bibliotek.

Trods afstand i tid er Den Kolde Krig stadig nærværende, ikke mindst i Rødovre, hvor beskyttelsesrum og beredskabslagre indgår i bybilledet. På Vestegnen forberedte man sig på at modtage op mod 90.000 flygtende københavnere i tilfælde af en atomkrig, og truslen om den altødelæggende atombombe var en uundgåelig del af almindelige menneskers hverdag.

Kun få forbinder i dag den livsglade kunstner med atombomber og rumkapløb, men Heerup fandt stor inspiration i sin samtids skelsættende begivenheder. Den Kolde Krigs uforsonlige modsætninger var som skabt til hans billedunivers, hvor symboler på liv og død ofte går hånd i hånd. I udstillingen er der lagt vægt på temaer som atomfrygt, fredsbevægelsen, rum- og våbenkapløb samt tidens populærkultur. I de udstillede værker sættes både fredsduer, familieliv og fremtidsvisioner over for urovækkende gevækster, atomskyer og krigsflyvere.

Som kunstner var Heerup på ingen måde bange for at konfrontere livets skyggesider, men han insisterede på, at de altid burde følges med håbet og kærligheden. Det mest urovækkende blev ved fantasiens hjælp gjort menneskeligt, genkendeligt og mere håndterbart. Selv fortalte Heerup, at han kæmpede for det livsbekræftende:

»Ja, jeg synes jo, der er så meget godt i vor tid. Jeg må sige, at jeg går ikke sådan rundt med atomangst, det gør jeg slet ikke. Jeg er ikke pessimist, forstår De, for det kan ikke nytte, at man i hverdagen lader sig slå ned.«

Udstillingstitlen »Atomblomster« er hentet fra en af Heerups egne værktitler og udgør i sig selv en fin sproglig reference til det modsætningsfulde i tiden: angsten for ødelæggelse overfor troen på vækst.

Efterkrigstiden rummede vigtige teknologiske, sociale og lægevidenskabelige udviklinger, som var kilder til både fascination og fremtidsoptimisme. Gennem værker lånt af private såvel som offentlige institutioner undersøger Heerup Museum, hvordan Heerup som en mand af sin tid gang på gang omsatte virkelighedens nye følelser og fænomener til fantasifulde og vedrørende visuelle fortællinger.

- På Heerup Museum glæder vi os til at præsentere historien om Den Kolde Krig på Vestegnen både historisk og kunsthistorisk set. Udstillingen er opstået i forlængelse af Oplevelsescenter Vestvolden og Lokalhistorisk Samling, Rødovre Biblioteks fælles formidlingsprojekt »Rødovre og Den Kolde Krig. Krig og samfund på kanten af København 1945-1990«, fortæller museumsleder på Heerup Museum, Anni Lave Nielsen.

Formidlingsprojektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen, og udstillingen er blevet til med hjælp fra Knud Højgårds Fond og 15. Juni Fonden.

Læs mere på www.heerup.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk