19. september 2020
På dette billede fra marts 2018 holder præsident Donald Trump en salgsoversigt over forsvarsvåben op sammen med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman. Trump har planer om at sælge våben for 8,1 milliard dollar til Saudi-Arabien og andre arabiske allierede.
På dette billede fra marts 2018 holder præsident Donald Trump en salgsoversigt over forsvarsvåben op sammen med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman. Trump har planer om at sælge våben for 8,1 milliard dollar til Saudi-Arabien og andre arabiske allierede.
Foto: Mandel Ngan/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Verdens våbensalg steg med næsten fem procent sidste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Verdens våbensalg steg med næsten fem procent sidste år

Amerikanske våbenproducenter alene stod i 2018 for 59 procent af hele verdens våbenomsætning, viser rapport.

Verden - 09. december 2019 kl. 00:34
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Verdens våbensalg steg med næsten fem procent i 2018 i forhold til året før. Det viser en ny rapport fra det svenske fredsforskningsinstitut Sipri offentliggjort mandag.

Omsætningen blandt de 100 største våbenproducenter nåede således sidste år 420 milliarder dollar - i høj grad takket være det amerikanske marked, konkluderer rapporten.

Amerikanske producenter alene tegnede sig for 59 procent af verdensmarkedet - eller en omsætning på 246 milliarder dollar. Det er en stigning på 7,2 procent i forhold til 2017.

- Dette er en markant stigning over et år taget det allerede høje niveau af amerikansk våbensalg i betragtning, siger Aude Fleurant, direktør for Sipris afdeling for våbensalg og militærudgifter.

Amerikanske våbenproducenter nyder blandt andet godt af præsident Donald Trumps beslutning om at modernisere USA's militær for at styrke sin position over for Kina og Rusland.

Rusland ligger nummer to på listen over de største våbenproducenter med 8,6 procent af markedet. Lige efter kommer Storbritannien, som står for 8,4 procent af verdens våbenproduktion, og dernæst Frankrig med 5,5 procent.

Undersøgelsen omfatter ikke Kina, da der ikke var tilstrækkelig data, men Sipri vurderer, at mellem tre og syv kinesiske virksomheder er i top 100 over de største våbenproducenter.

To store europæiske virksomheder, Airbus og MBDA, kan også mærke "efterspørgslen på grund af igangværende væbnede konflikter og alvorlige spændinger i flere regioner", siger Aude Fleurant.

Kina har hvert år siden 2013 brugt 1,9 procent af sit bruttonationalprodukt (bnp) på landets forsvar.

Det toprangerede russiske firma Almaz-Antey indtager en niende plads på listen med en omsætning på 9,6 milliarder dollar i 2018 - det er en stigning på 18 procent i forhold til året før.

- Denne stigning skyldes ikke kun indenlandsk efterspørgsel, men også en fortsat vækst i våbensalget til andre lande - især eksport af luftforsvarssystemet S-400, konkluderer rapporten.

En af køberne af dette system er Nato-medlemmet Tyrkiet, der indgik en aftale med russerne trods trusler fra USA om amerikanske sanktioner.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?