23. september 2021
Tilhængere af Tunesiens præsident, Kais Saied, fester i gaderne i hovedstaden Tunis, efter at præsidenten har suspenderet parlamentet i 30 dage og fyret landets premierminister.
gallery icon

Se billedserie

Tilhængere af Tunesiens præsident, Kais Saied, fester i gaderne i hovedstaden Tunis, efter at præsidenten har suspenderet parlamentet i 30 dage og fyret landets premierminister.
Foto: Fethi Belaid/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tunesiens præsident fyrer premierminister og stækker parlament

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tunesiens præsident fyrer premierminister og stækker parlament

Demonstrationer i Tunesiens byer søndag kulminerer med, at præsident skrider drastisk ind over for lovgivere.

Verden - 25. juli 2021 kl. 23:21
Af Ritzau

Tunesiens præsident, Kais Saied, har søndag aften lokal tid fyret landets premierminister. Han har samtidig suspenderet parlamentet og medlemmernes immunitet.

Det sker efter voldelige protester i en række byer i landet.

Saied meddeler samtidig, at han vil blive en del af den udøvende magt sammen med en ny premierminister.

Under demonstrationer rundt i landet tidligere søndag lød der krav om, at premierminister Hichem Mechichi og regeringen skulle træde tilbage.

Protesterne var også rettet mod det relativt moderate islamiske parti Ennahda, der er den største gruppe i parlamentet.

Formanden for parlamentet, Rached Ghannouchi, der også er leder for Ennahda, siger sent søndag, at Saied har gennemført et "kup mod revolutionen og forfatningen".

- Vi anser institutionerne for stadig at være intakte, og Ennahdas tilhængere og folket vil forsvare revolutionen, siger han.

Han henviser til Det Arabiske Forår i 2011, hvor Tunesien gjorde op med landets mangeårige militante styre og fordrev den daværende præsident, Zine el Abidine Ben Ali.

Præsident Saied advarer i sin erklæring søndag aften mod enhver form for voldelig modstand mod den beslutning, han har truffet.

- Enhver, som tænker på at gribe til våben, og enhver, som måtte skyde med kugler, vil blive mødt med kugler fra de væbnede styrker, siger han.

Præsidenten tilføjer, at beslutningen om at suspendere parlamentet vil vare i 30 dage.

Efter udmeldingen er flere af Kais Saieds tilhængere sent søndag aften gået på gaden i hovedstaden Tunis for at vise deres støtte til præsidenten.

Ifølge øjenvidner sker det samtidig med, at militærbiler har omringet landets parlament til stor jubel for Saieds støtter.

Mange borgere i Tunesien har længe været vrede over landets elendige økonomi, voksende arbejdsløshed og problemer med korruption.

Og utilfredsheden er kun blevet større under på grund af regeringens dårlige håndtering af pandemien.

Det fik i sidste uge præsident Saied til at afgøre, at hæren skal overtage ansvaret for indsatsen mod corona.

Kais Saieds suspendering af parlamentet bliver af iagttagere set som den største udfordring af Tunesiens demokratiske forfatning fra 2014, der siger, at magten i landet skal deles mellem præsidenten, premierministeren og parlamentet.

Stemmer du til kommunalvalget i år?