13. juni 2021
- Jeg er blevet større fan af Nato, fordi alliancen er så fleksibel, siger Donald Trump på et pressemøde i London, hvor der er Nato-topmøde tirsdag og onsdag.
- Jeg er blevet større fan af Nato, fordi alliancen er så fleksibel, siger Donald Trump på et pressemøde i London, hvor der er Nato-topmøde tirsdag og onsdag.
Foto: Kevin Lamarque/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trump kalder fransk kritik modbydelig: Jeg er fan af Nato

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trump kalder fransk kritik modbydelig: Jeg er fan af Nato

Frankrigs præsident har omtalt Nato som "hjernedød", og det vil Donald Trump ikke lade gå ubemærket hen.

Verden - 03. december 2019 kl. 10:45
Af Ritzau

Den amerikanske præsident er landet i London, hvor der tirsdag og onsdag holdes topmøde i Nato. Og han langer straks ud efter Frankrig, som den seneste måned har indtaget rollen som alliancens sorte får.

For det første er det ifølge Donald Trump "meget modbydeligt", når den franske præsident, Emmanuel Macron, omtaler Nato som "hjernedød", fordi Nato ifølge ham mangler strategisk styring.

Donald Trump, som ofte er den mest højtråbende kritiker, favner og taler venligt om flere af de problemlande, som han tidligere har raset over.

- Jeg er blevet større fan af Nato, fordi alliancen er så fleksibel, siger han på et pressemøde sammen med alliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Nato er ikke ved at gå i opløsning, mener USA's præsident. Men Frankrig kan være på vej ud igen, vurderer han.

- Jeg ser ham bryde ud. Og han har brug for beskyttelse mere end nogen anden, og jeg ser ham bryde ud, siger Trump om Macron.

Frankrig har tidligere meldt sig ud af alliancens kollektive forsvar. Det skete i 1960'erne, og landet vendte først tilbage i 2009.

Forsvarsalliancen fyldte 70 år i april, og mødet i London holdes i den anledning.

Det er imidlertid ikke kun Frankrig, som har skabt uro i Nato den seneste tid.

Tyrkiet har forårsaget intern ballade blandt de 29 lande med købet af russiske forsvarssystemer og ved - til mange europæiske Nato-landes frustration - at angribe kurdere i det nordlige Syrien i efteråret.

Men Trump forsvarer Tyrkiet, selv om amerikanerne har afskåret Tyrkiet fra sit program med F-35-kampfly af sikkerhedsårsager på grund af indkøbet af russiske våben.

- Jeg kan lide Tyrkiet, og jeg kommer godt ud af det med præsidenten (Recep Tayyip Erdogan). Tyrkiet er et godt medlem af Nato, siger Trump.

Den amerikanske præsident mener, at forsvarsalliancen er stærk, og han fremhæver Jens Stoltenberg som en god leder.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM