16. juni 2021
Forfatter Gui Minhai, der er dømt og fængslet i Kina, modtog forrige måned en svensk pris. Forhandlinger om at få Minhai løsladt har medført en tiltale af tidligere svensk ambassadør i Kina.
Forfatter Gui Minhai, der er dømt og fængslet i Kina, modtog forrige måned en svensk pris. Forhandlinger om at få Minhai løsladt har medført en tiltale af tidligere svensk ambassadør i Kina.
Foto: Fredrik Sandberg/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tidligere svensk ambassadør tiltalt for at samarbejde med Kina

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere svensk ambassadør tiltalt for at samarbejde med Kina

Sveriges tidligere ambassadør i Kina nægter sig skyldig i at have samarbejdet med Kina under forhandlinger.

Verden - 09. december 2019 kl. 11:24
Af Ritzau

En tidligere svensk ambassadør i Kina er tiltalt for "uautoriseret adfærd" under forhandlinger med Kina om den svenske statsborger Gui Minhai, der er dømt og fængslet i Kina.

Det skriver den svenske anklagemyndighed i en pressemeddelelse.

- En ambassadør har et vidtrækkende mandat til at repræsentere Sverige. På trods af dette er en ambassadør også nødt til at følge visse retningslinjer.

- I denne konkrete sag er hun gået ud over sit mandat og derved begået en forbrydelse, siger vicechefanklager Hans Ihrman ved den svenske anklagemyndighed.

Ifølge det svenske nyhedsbureau, TT, er der tale om den tidligere ambassadør ved navn Anna Lindstedt.

Ambassadøren er mistænkt for at have handlet uden for sine beføjelser på et møde i Stockholm, hvor hun var i kontakt med folk, der repræsenterede den kinesiske stats interesser.

Ifølge Hans Ihrman er det ikke sket før i svensk historie, at en forhandler i en retsforfølgelse selv er blevet retsforfulgt.

Efterforskningen af Anna Lindstedt blev indledt i februar kort efter mødet i Stockholm, der fandt sted i januar. Hun har tidligere nægtet sig skyldig gennem sin advokat.

Ifølge den svenske avis Aftonbladet er Anna Lindstedt stadig ansat i det svenske udenrigsministerium, men hun har ingen opgaver.

Gui Minhai er en svensk-kinesisk forfatter. Han oprettede i 2012 et forlag i Hongkong, der udgiver bøger, som Kinas kommunistparti har forbudt.

Minhai er fængslet i Kina for at have afsløret statshemmeligheder. Han har en datter i Sverige, der kæmper for at få ham løsladt.

Datteren, Angela Gui, var desuden med på mødet i Stockholm. Hun har tidligere sagt til Expressen, at stemningen på mødet var truende, og at hun fik at vide, at hendes far ville blive løsladt, hvis hun ikke udtalte sig til pressen.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?