12. juli 2020
Chefanklager Eva-Marie Persson meddelte på et pressemøde tirsdag eftermiddag, at beviserne mod Assange ikke er stærke nok til at rejse tiltale.
Chefanklager Eva-Marie Persson meddelte på et pressemøde tirsdag eftermiddag, at beviserne mod Assange ikke er stærke nok til at rejse tiltale.
Foto: Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sverige stopper efterforskning af voldtægtssag mod Assange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sverige stopper efterforskning af voldtægtssag mod Assange

Den svenske anklagemyndighed vil ikke gå videre med efterforskningen af australske Julian Assange.

Verden - 19. november 2019 kl. 14:05
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sverige nedlægger efterforskningen af en mulig voldtægtssag mod den 48-årige, australske WikiLeaks-stifter, Julian Assange.

Det siger den svenske chefanklager på et tv-transmitteret pressemøde.

Assange blev i august 2010 beskyldt for at stå bag voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder. Anklagerne om overgreb faldt i 2015 for forældelsesfristen, mens anklagen om voldtægt fortsat gjaldt frem til 2020.

arrow Læs også: OVERBLIK: Assange har mødt anklager fra USA og Sverige

Alligevel vælger anklagemyndigheden nu at droppe at efterforske videre i sagen.

- Jeg har indkaldt til det her pressemøde for at informere om min beslutning om at lægge efterforskningen ned i den såkaldte Assange-sag, siger chefanklager Eva-Marie Persson på pressemødet tirsdag eftermiddag.

- Vi har efterforsket sagen så godt som muligt, men beviserne er ikke stærke nok til en tiltale, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

En domstol i London besluttede i februar 2011, at Assange kunne udleveres til Sverige i forbindelse med anklagerne. Assange er aldrig blevet afhørt i sagen, hvilket har forhalet efterforskningen.

Inden det nåede så langt, gik Assange dog ind på Ecuadors ambassade i London og søgte politisk asyl. Det fik han, og her sad han indtil 11. april 2019, hvor han blev anholdt efter krav om udlevering fra USA.

Assange er i de amerikanske myndighedernes søgelys som følge af en lang række fortrolige dokumenter og video, der er offentliggjort af WikiLeaks.

I 2010 offentliggjorde WikiLeaks blandt andet en video fra Irak-krigen, der viser irakiske civile og journalister blive beskudt fra en helikopter. Videoen var fra juli 2007 og skabte stor debat internationalt.

Senere offentliggjorde WikiLeaks omkring 90.000 hemmelige amerikanske dokumenter - primært fra krigen i Afghanistan. Disse dokumenter stammede fra soldaten Chelsea Manning, som dengang hed Bradley Manning.

Assange er i USA tiltalt for sammensværgelse ved at hjælpe Manning med på ulovlig vis at få adgang til fortrolige dokumenter fra regeringscomputere.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?