12. april 2021
Med lørdagens vedtagelse i Senatet af Joe Bidens corona-hjælpepakke har præsidenten sikret sig en stor og vigtig politisk sejr. Der er tale om en af de største hjælpepakker i USA's historie.
Med lørdagens vedtagelse i Senatet af Joe Bidens corona-hjælpepakke har præsidenten sikret sig en stor og vigtig politisk sejr. Der er tale om en af de største hjælpepakker i USA's historie.
Foto: Samuel Corum/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Senat vedtager hjælpepakke og giver Biden en kæmpesejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Senat vedtager hjælpepakke og giver Biden en kæmpesejr

Jeg lovede det amerikanske folk, at hjælp var på vej. I dag tog vi et gigantisk skridt, siger præsident Biden.

Verden - 06. marts 2021 kl. 18:30
Af Ritzau

- Vi har taget et gigantisk skridt, siger præsident Joe Biden, efter USA's senat lørdag har vedtaget en corona-hjælpepakke til 1900 milliarder dollar.

Han ventes at underskrive den endelige lov næste søndag.

Den blev vedtaget i USA's senat med 50 stemmer mod 49 og er snublende tæt på endelig godkendelse.

Ingen republikanere stemte for den store økonomiske pakke. Alle Demokrater stemte for.

Det sker efter flere døgns intensive forhandlinger og afstemninger om en af de største hjælpepakker i USA's historie.

Med afstemningen i Senatet sikrer Biden sig sin første store politiske sejr som præsident.

- Jeg lovede det amerikanske folk, at hjælp var på vej. I dag kan jeg sige, at vi har taget nok et gigantisk skridt fremad i bestræbelsen på at leve op til løftet, siger præsidenten på et kort pressemøde i Det Hvide Hus.

Loven bliver nu sendt tilbage til det andet kammer i Kongressen, Repræsentanternes Hus. Her har det demokratiske flertal allerede støttet pakken, som skal genoprette USA's økonomi efter et år, hvor coronapandemien har ramt hårdt.

De to kongreskamre samordner deres vedtagelser. Det ventes at ske meget hurtigt med accept fra Repræsentanternes Hus, formentlig tirsdag, siger den demokratiske flertalsleder i kammeret, Steno Hoyer. Loven om hjælpepakken er endelig, når præsidenten sætter sin underskrift på den.

Flertalslederen i Senatet, demokraten Chuck Schumer, antager, at Biden kan underskrive loven næste søndag ifølge Reuters.

Det enorme beløb - 1900 milliarder dollar eller 11.860 milliarder kroner - skal bruges til arbejdsløse og som kontant støtte til de fleste amerikanere. Langt de fleste vil modtage 1400 dollar til at modstå krisen. Der er afsat 400 milliarder dollar til det formål.

Samtidig er der blandt andet afsat beløb til små og mellemstore virksomheder og til delstater med trængte budgetter. Der er også afsat et stort milliardbeløb til at få vaccinen mod covid-19 ud til amerikanerne.

Den er samtidig rettet mod de allerfattigste i USA og vil med ét slag halvere fattigdommen blandt børn i USA ifølge New York Times. Den vil gøre det lettere at få sygesikring og udvide det fødevareprogram, der kendes som "food stamps" - altså at udlevere mad til de mest trængende. Det omfatter mange millioner amerikanere.

Men hjælpepakken vil samtidig sætte et vigtigt spor i verdensøkonomien. I Danmark har banker og industriorganisationer fulgt spillet om hjælpepakken tæt, og godkendelsen i Kongressen ventes at gavne dansk eksport til USA.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?