24. september 2021
"Velkommen til Rwanda", står der på døren af den bus, der i september 2019 bragte de første 66 migranter og asylansøgere fra Libyens berygtede fængsler og til lejre i Rwanda. Det østafrikanske land har indgået en aftale med FN og Den Afrikanske Union om at tage imod migranter, der har taget turen op gennem Nordafrika og til Libyen i håb om at nå til Europa. Det kan være den aftale, Danmark er inspireret af, siger professor emeritus. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

"Velkommen til Rwanda", står der på døren af den bus, der i september 2019 bragte de første 66 migranter og asylansøgere fra Libyens berygtede fængsler og til lejre i Rwanda. Det østafrikanske land har indgået en aftale med FN og Den Afrikanske Union om at tage imod migranter, der har taget turen op gennem Nordafrika og til Libyen i håb om at nå til Europa. Det kan være den aftale, Danmark er inspireret af, siger professor emeritus. (Arkivfoto)
Foto: Cyril Ndegeya/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rwanda vil ind i det gode selskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Rwanda vil ind i det gode selskab

Aftale om at tage imod migranter fra Libyen kan være grundlag for dansk interesse i Rwanda. Men at tage imod flere kan undergrave fremskridtene, siger UNHCR.

Verden - 06. maj 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

Folkedrabet i 1994. Det er det første, de fleste tænker på, når de hører Rwanda nævnt.

De blodige begivenheder for 27 år siden kostede op mod en million mennesker livet og sendte over to millioner andre på flugt ud af landet.

I dag er situationen vendt om. I de seneste par år har et stort antal flygtninge fra nabolandene Burundi og Den Demokratiske Republik Congo søgt tilflugt i Rwanda, hvor de bor i lejre under FN's flygtningeorganisation UNHCR's overvågning.

Og lige nu sender kampe i grænseområdet til et andet naboland, Uganda, flere flygtninge ind i Rwanda.

Landet har i dag 138.000 registrerede flygtninge og asylansøgere blandt sine 13 millioner indbyggere. De fleste af dem er fra Burundi og D.R. Congo.

Desuden har Rwanda indgået en aftale med Den Afrikanske Union og UNHCR om at tage imod nogle af de mest sårbare flygtninge og migranter - dem, der befinder sig i de berygtede lejre eller fængsler i Libyen.

Migranterne bliver pågrebet af militser eller sikkerhedsstyrker i Libyen i forsøget på at nå til Europa. Men med den nye aftale er lidt over 1000 af dem hjulpet ud af Libyen og videre til Rwanda.

- Det er nok den aftale, der er udgangspunktet for, at Danmark interesserer sig for Rwanda i den øjeblikkelige situation, mener Holger Bernt Hansen, professor emeritus ved Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet.

Det er især mennesker fra Somalia og Eritrea, der er kommet fra Libyen til Rwanda. Nogle bliver sendt hjem, andre bliver bosat i Rwanda.

- Rwanda har været en fremstrakt hånd til at lette situationen i Libyen. Til gengæld har de med mindre begejstring taget imod folk fra nabolandene og forsøger også at sende dem tilbage igen, fortæller Holger Bernt Hansen.

Han mener, at der bag Rwandas interesse i at samarbejde med UNHCR og Danmark ligger et forsøg på at gøre sig mere accepteret i det internationale system og blive en del af det gode selskab.

- De vil gerne kunne pege på, at de scorer højt på menneskeretsområdet og tager et ansvar på flygtningeområdet, siger professoren.

I en skriftlig kommentar til Ritzau skriver UNHCR imidlertid, at "de igangværende bestræbelser ikke betyder, at asylsystemet i Rwanda vil være i stand til at modtage et øget (omend beskedent) antal asylansøgere fra andre lande og/eller behandle deres ansøgninger".

- Et større antal kan lægge betydeligt pres på systemet og undergrave dets fremskridt, lyder det fra UNHCR.

Præsident Paul Kagame, der har siddet på magten siden 2000, holder landet i et jerngreb. Han får kritik for sit undertrykkende styre og manglen på demokrati.

Men han får også en stor del af æren for, at Rwanda i de seneste år har oplevet stabilitet og økonomisk fremgang.

Holger Bernt Hansen peger på, at ordet udviklingsbistand ikke er nævnt i den samarbejdsaftale, der er indgået med Danmark.

- Det er et partnerskab, det handler om business. Danmark har sagt: "Det er et land, vi kan samarbejde med, selv om vi godt ved, at der er mørke punkter." Men i den øjeblikkelige situation synes man altså, at Rwanda er en værdig partner, siger Holger Bernt Hansen.

Stemmer du til kommunalvalget i år?