8. august 2020
En del af det gigantiske gasanlæg i Amur-regionen i Rusland, hvor Gazprom mandag har åbnet for en første naturgasledning til Kina.  Den 3000 kilometer lange gasrørledning går fra fjerntliggende regioner i det østlige Sibirien til byen Blagoveshtjensk på grænsen til Kina.
En del af det gigantiske gasanlæg i Amur-regionen i Rusland, hvor Gazprom mandag har åbnet for en første naturgasledning til Kina. Den 3000 kilometer lange gasrørledning går fra fjerntliggende regioner i det østlige Sibirien til byen Blagoveshtjensk på grænsen til Kina.
Foto: Maxim Shemetov/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rusland og Kinas har åbnet historisk gasrørledning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rusland og Kinas har åbnet historisk gasrørledning

"Verdens største byggeprojekt" vil sende sibirisk gas til Kina, siger Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Verden - 02. december 2019 kl. 11:17
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Kinas leder, Xi Jinping, har mandag åbnet for den første naturgasledning mellem de to store lande.

- Dagen i dag er bemærkelsesværdig, en virkelig historisk begivenhed. Den vedrører ikke kun det globale energimarked, men først og fremmest jer og os, sagde Putin.

Det skete i forbindelse med den tv-transmitterede ceremoni, som han og Kinas leder fulgte via videolinks.

Rusland, som er verdens største gaseksportør, planlægger at åbne tre større naturgasledninger i den nærmeste fremtid.

Putin taler om "verdens største byggeprojekt", som vil sende sibirisk gas til Kina.

Den 3000 kilometer lange gasrørledning går fra fjerntliggende regioner i det østlige Sibirien til byen Blagoveshtjensk på grænsen til Kina. Over 10.000 folk har arbejdet på at anlægge den.

Den russiske gigant Gazprom skal forsyne verdens hurtigst voksende marked med 38 milliarder kubikmeter naturgas årligt, når gasrørledningen bliver fuldt operationsdygtig i 2025.

Aftalen til 400 milliarder dollar (over 2700 milliarder kroner) gælder 30 år. Den kom på plads efter ti års vanskelige forhandlinger, og det er den største kontrakt, som den russiske gasgigant har indgået.

Gasrørledning er blevet bygget under ekstreme forhold gennem både bjergrige og sumpede områder og store strækninger med permafrost.

Trods store spændinger er EU for øjeblikket stadig Rusland vigtigste kunde på energiområdet, hvilket giver anledning til mange diskussioner.

USA er fortsat kritisk omkring den russiske gasledning Nord Stream 2, fordi den giver russerne indflydelse i Europa.

Gasledningen skal sende gas fra Rusland til Europa, og der har gennem flere år været diskussion om linjeføringen gennem Østersøen.

Nord Stream 2 bliver ført uden om dansk territorialfarvand, men over den danske kontinentalsokkel.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?