20. oktober 2021
Fire faldskærme bremsede rumkapslens hastighed på dens vej ned mod landingsstedet i havet ud for Florida. Missionen er historisk, fordi det er første gang i rumfartens historie, at et bemandet rumfartøj har været i kredsløb om Jorden uden at have en professionel astronaut om bord.
gallery icon

Se billedserie

Fire faldskærme bremsede rumkapslens hastighed på dens vej ned mod landingsstedet i havet ud for Florida. Missionen er historisk, fordi det er første gang i rumfartens historie, at et bemandet rumfartøj har været i kredsløb om Jorden uden at have en professionel astronaut om bord.
Foto: Uncredited/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rumturister er tilbage på Jorden efter historisk mission

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rumturister er tilbage på Jorden efter historisk mission

En rumkapsel med en ren civil besætning om bord er vendt sikkert tilbage til Jorden efter tre dages kredsløb.

Verden - 19. september 2021 kl. 01:22
Af Ritzau

En rumkapsel med fire civile personer om bord og ingen professionelle astronauter er efter tre dages kredsløb om Jorden landet i god behold i havet ud for den amerikanske delstat Florida.

Som planlagt landede kapslen lidt efter klokken 01 dansk tid natten til søndag.

Fire faldskærme sørgede for at bremse kapslens hastighed inden mødet med havoverfladen og sikre en rolig landing, der skete med en hastighed på omkring 25 kilometer i timen.

Bag missionen står det private rumselskab SpaceX, der er stiftet af Elon Musk, som står i spidsen for elbilproducenten Tesla.

Da kapslen lå og vuggede i havet, kunne de fartøjer, der skal hente besætningen og fragte den ind på land, ses sætte kurs mod landingsstedet. Det vil tage omkring en time at få de fire personer ud af kapslen med navnet Crew Dragon.

Det er den 38-årige forretningsmand og milliardær Jared Isaacman, der har betalt for missionen.

SpaceX, der har udviklet fartøjet, har ikke offentliggjort prisen, men ifølge det amerikanske magasin Time har Isaacman betalt Elon Musk omkring 200 millioner dollar for alle fire pladser. Det svarer mellem 1,2 og 1,3 milliarder kroner.

- Det var en fantastisk tur for os, meddelte Isaacmann til kontrolcentret, lige efter at kapslen var landet.

Rumkapslen blev sendt afsted med en raket fra Nasas Kennedy Space Center i Florida natten til torsdag dansk tid.

Det er første gang i rumfartens historie, at en besætning uden rumerfaring har været sendt i kredsløb. De fire ombord havde fået cirka fem måneders træning inden missionen.

Tidligere i år stod de to rigmænd Richard Branson og Jeff Bezos bag hver deres rumtur. Branson nåede rummet den 11. juli, og Amazon-stifteren Bezos gjorde det samme ni dage senere.

På begge ture var besætningsmedlemmerne i vægtløs tilstand i få minutter. Turene var dog langtfra så omfattende som den netop fuldførte mission - "Inspiration 4".

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?