29. juli 2021
Tiltalen mod den terrorsigtede Anders Behring Breivik, som har mindst 76 liv på samvittigheden efter fredagens terrorangreb i Norge, kan tidligst være klar ved årsskiftet.
(Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Scanpix 2011)
Tiltalen mod den terrorsigtede Anders Behring Breivik, som har mindst 76 liv på samvittigheden efter fredagens terrorangreb i Norge, kan tidligst være klar ved årsskiftet. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Scanpix 2011)
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen /Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Retssagen mod Breivik må vente til 2012

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Retssagen mod Breivik må vente til 2012
Rigsadvokat er først klar med tiltale mod Breivik næste år. Han skal stå til regnskab for hvert af de 76 drab.
Opdateret 17. oktober 2014 kl. 16:04
Verden - 28. juli 2011 kl. 12:58
Af Ritzau
Tiltalen mod den terrorsigtede Anders Behring Breivik, som har mindst 76 liv på samvittigheden efter fredagens terrorangreb i Norge, kan tidligst være klar ved årsskiftet.

Det siger den norske rigsadvokat Tor-Aksel Busch til NRK.
arrow Læs også: Forsvarer: Breivik får maksimal straf

- Tiltalen vil ikke være klar før årsskiftet, det er udgangspunktet. Så må vi se, hvor langt vi skal ind i næste år, siger han.

Dermed vil retssagen mod den nu varetægtsfængslede højreekstremist næppe blive en realitet lige så hurtigt, som nogle nordmænd måske kunne ønske sig.

- Det er et møjsommeligt arbejde, og jeg håber, at folk har forståelse for det. Af respekt for de døde og pårørende skal han stilles til regnskab for hvert enkelt drab. Det kræver krav til dokumentationen, lyder forklaringen fra Tor-Aksel Busch.

Rigsadvokaten forventer, at sagen kan indledes ved retten i 2012.

- Vi håber at kunne gennemføre en hovedforhandling i retten i løbet af næste år, siger Tor-Aksel Busch.

Knap en uge efter bombeeksplosionen i Oslo og massakren på Utøya har politi og anklagemyndighed endnu ikke fuldt overblik over sagen.

- Det er vigtigt, at vi har tilstrækkelig høj kvalitet i efterforskningen i forhold til hver enkelt, som er død. Det, synes jeg, at vi skylder dem, siger rigsadvokaten til NRK.

Politiets efterforskningshold er ved at finkæmme både Utøya og det raserede regeringskvarter for beviser. Alt sammen for at finde ud af, hvad der præcis skete.

Normalt kan man efter den norske straffelovs terrorparagraf maksimalt idømmes en fængselsstraf på 21 år, som er den hårdeste straf i landet, men anklageren overvejer, om Anders Behring Breivik skal tiltales for forbrydelser mod menneskeheden.

Det vil betyde fængsel i op til 30 år.

- Vi skal selvfølgelig vurdere det nøje. I den fase, som vi er i nu, virker sigtelsen for terrorhandling som den mest hensigtsmæssige, siger Tor-Aksel Busch.
arrow Breivik tæt på at dræbe udlejers kæreste
29. juli 2011 kl. 02:09 Opdateret: kl. 16:04
arrow Politiet har 700 vidner i norsk terrorsag
29. juli 2011 kl. 01:52 Opdateret: kl. 16:04
arrow 23 sårede stadig indlagt på Oslos sygehuse
28. juli 2011 kl. 15:20 Opdateret: kl. 16:04
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?