21. februar 2020
Demonstranter på gaden onsdag for at ytre deres utilfredshed med et nyt lovforslag, der betyder, at mistænkte kan udleveres til Kina.
Demonstranter på gaden onsdag for at ytre deres utilfredshed med et nyt lovforslag, der betyder, at mistænkte kan udleveres til Kina.
Foto: Philip Fong/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Hongkong kæmper igen mod øget indflydelse fra Kina

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Hongkong kæmper igen mod øget indflydelse fra Kina

Den særlige region Hongkong har siden 1997 hørt under Kina efter devisen "ét land, to systemer".

Verden - 12. juni 2019 kl. 16:53
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De seneste dage har budt på store protester i det selvstyrende Hongkong.

Årsagen er en ny lov om udlevering af mistænkte til Kina, der har fået indbyggerne i den særlige region til at frygte øget kinesisk indflydelse.

Den tidligere britiske kronkoloni Hongkong har siden 1997 hørt under Kina, men der er delvist selvstyre efter devisen "ét land, to systemer" - underforstået at Hongkong skal være demokratisk.

Indbyggerne i Hongkong har dog ofte mærket stigende pres fra det kinesiske kommunistparti. Og det har ført til flere store protester:

* 2003: En halv million fik lovforslag om national sikkerhed skrottet.

Cirka en halv million mennesker demonstrerede imod et lovforslag, der ville have indført Kinas love om national sikkerhed i Hongkong. Loven forbød blandt andet også underminering af den kinesiske regering.

Protesterne førte til, at Hongkong ikke gik videre med lovforslaget.

* 2014: "Occupy Central" varede i knap tre måneder.

Demonstranterne, der primært var studerende, krævede demokratiske reformer, fordi styret i Kina krævede at forhåndsgodkende kandidater, som ville stille op til valget i 2017 om at blive Hongkongs nye leder.

Protesterne lammede store dele af Hongkong i knap tre måneder. Demonstranterne kaldte bevægelsen for "Occupy Central", men den blev verden over også kendt som "Umbrella Revolution" ("Paraplyrevolutionen").

* 2019: Op mod en million mennesker forlanger lovforslag om udlevering skrottet.

Et lovforslag, der vil gøre det muligt at sende mistænkte i straffesager til retsforfølgelse i Kina, fører til store demonstrationer. Op mod en million mennesker er ifølge arrangørerne på gaden søndag den 9. juni.

Hongkongs øverste politiske leder, Carrie Lam, har indtil den 12. juli ikke vist tegn på at ville droppe lovforslaget. Dog er andenbehandlingen af lovforslaget blevet udsat på ubestemt tid.

Kilde: AP.