24. september 2021
En længerevarende akut iltmangel på indiske hospitaler medfører mange dødsfald. Regeringen skal nu komme med en plan for, hvordan de vil løse problemet. Næsten 4000 personer er døde med covid-19 det seneste døgn, hvilket er ny rekord. (Arkivfoto)
En længerevarende akut iltmangel på indiske hospitaler medfører mange dødsfald. Regeringen skal nu komme med en plan for, hvordan de vil løse problemet. Næsten 4000 personer er døde med covid-19 det seneste døgn, hvilket er ny rekord. (Arkivfoto)
Foto: Money Sharma/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mangel på ilt udmarver Indiens sundhedssystem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Mangel på ilt udmarver Indiens sundhedssystem

Højesteret i Indien har givet regeringen 24 timer til at komme med en plan for, hvordan hospitaler i New Delhi skal forsynes med ilt til covid-patienter.

Verden - 06. maj 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

En voldsom ny bølge af coronasmitte har kastet det indiske sundhedssystem ud i en massiv krise.

Syge covid-19-patienter spørger efter iltflasker og hospitalssenge på sociale medier, iltflasker bliver stjålet og solgt dyrt på det sorte marked, mens de overfyldte hospitaler beder syge patienter om at lade sig udskrive.

Dag efter dag er smittetallene i Indien steget med flere hundredtusinder. Og torsdag ramte antallet af coronasmittede og coronadøde på et døgn det højeste niveau under pandemien.

Især den massive iltmangel på hospitalerne er årsag til, at mange patienter ikke kan behandles.

Det har fået landets højesteret til at kræve en plan fra regeringen for, hvordan hospitaler i New Delhi skal forsynes med tilstrækkeligt ilt. Den plan skal præsenteres senest fredag, skriver nyhedsbureauet AP.

Samtidig valgte retten at lade embedsmænd gå fri af anklager om ikke at løse den akutte iltmangel på hospitalerne i hovedstaden.

- I sidste ende ville det ikke give os mere ilt at sætte embedsmænd bag tremmer. Men hjælp os med, hvordan vi kan få det her løst, lyder det fra dommer Dhananjaya Yeshwant Chandrachud ifølge AP.

Embedsmændene kunne ellers have risikeret seks måneders fængsel for ikke at sørge for tilstrækkeligt med ilt til de mere end 40 hospitaler i New Delhi.

Den voldsomme situation i Indien mærker også indere, der ikke bor i landet lige nu. Indere over hele verden har en stærk tradition for at mobilisere hjælp til hjemlandet i krisetider.

Indiske Seema Devgan bor i Singapore, men hendes hjerte er i Indien. Hun er næsten stoppet med at arbejde og bruger det meste af sin tid på at hjælpe venner, slægtninge og andre i Indien, som er hårdt ramt af krisen.

Fra sin lejlighed i Singapore bruger Devgan flere timer hver dag på at opfordre til hjælp og lede efter leverandører af medicin og ilt.

- Det her er så svært. Vi mister så mange, siger den 47-årige til nyhedsbureauet AFP.

Den 24-årige Simran Sharma, der studerer ved Tufts University i Boston, beskriver håbløsheden, mange føler, når de modtager beskeder fra venner og familier i Indien.

Hun har netop fået at vide, at en af hendes fars nære venner er døde af covid-19.

- Hans kone kunne ikke engang deltage i kremationen, fordi hun selv er syg, fortæller hun til AFP.

Flere har bebrejdet Indiens regering for den voldsomme nye coronabølge i landet.

- Vi havde muligheden for at forberede os på en ny bølge, men regeringen gjorde ingenting. Og nu ser vi konsekvenserne af det, siger Simran Sharma.

Oppositionens leder, Rahul Gandhi, siger, at den eneste løsning er en total nedlukning, fordi regeringen "fuldstændig mangler en strategi".

En række områder i landet har dog indført nedlukninger, ligesom flere nabolande har lukket grænserne mod Indien.

EU-landene blev i april enige om at sende hjælp til Indien gennem EU's civilbeskyttelsesmekanisme, som er et samarbejde i EU om nødhjælp ved katastrofer.

Lørdag holder EU og Indien topmøde, hvor coronasituationen i Indien ventes at fylde. Danmark sender 53 respiratorer til Indien til behandling af covid-19-patienter. Andre EU-lande giver lignende bidrag.

/AP

Stemmer du til kommunalvalget i år?