16. juni 2019
Forbundskansler Angela Merkel og præsident Emmanuel Macron underskrev tirsdag en aftale, som er en opfølgning på den historiske Elysée-traktat fra 1963.
Forbundskansler Angela Merkel og præsident Emmanuel Macron underskrev tirsdag en aftale, som er en opfølgning på den historiske Elysée-traktat fra 1963.
Foto: Wolfgang Rattay/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Macron og Merkel forstærker historisk akse i EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Macron og Merkel forstærker historisk akse i EU

Udvidelse af Elysée-aftale skal styrke fransk-tysk samarbejde i svækket EU.

Verden - 22. januar 2019 kl. 10:16
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Frankrigs og Tysklands ledere underskrev tirsdag en aftale, som er en opfølgning på den historiske Elysée-traktat fra 1963. Traktaten beseglede venskabet mellem de to store europæiske lande og lagde grunden for den fransk-tyske akse i EU.

arrow Læs også: Brexit-glad pubmagnat fjerner europæisk vin fra sine pubs

Forbundskansler Angela Merkel og præsident Emmanuel Macron underskrev den nye aftale ved en ceremoni i den tyske grænseby Aachen. Den er i Frankrig kendt som Aix-la-Chapelle.

- Denne pagt skal føre til opbygningen af fælles tysk-fransk militærkultur, og den skal bidrage til oprettelsen af en europæisk hær, sagde Merkel under ceremonien i Aachen.

Hun advarede samtidig om, at "populisme og nationalisme bliver stadigt stærkere i vore lande".

Initiativet er et signal til de mange euroskeptiske kræfter i EU, på et tidspunkt hvor brexit ryster det europæiske samarbejde, og hvor nationalistiske partier står til fremgang ved valget til Europa-Parlament i maj.

Den nye venskabstraktat mellem Frankrig og Tyskland er både blevet kritiseret for at gå for vidt og for ikke at være tilstrækkelig ambitiøs. Nogle kritikere siger, at den er et rent symbolsk udspil fra to svækkede ledere.

Merkel er inde i sin sidste valgperiode, og Macron er trængt af landsomfattende demonstrationer, der er anført af "De Gule Veste".

Højrefløjsledere i Frankrig siger, at den nye opdaterede pagt betyder, at Macron "sælger ud" af Frankrigs suverænitet til nabolandet.

Det var den 22. januar i 1963, at den daværende tyske forbundskansler, Konrad Adenauer, og den daværende franske leder, præsident Charles de Gaulle, underskrev Elysée-traktaten i Paris.

I det nye tillægsdokument til aftalen forpligter Tyskland og Frankrig sig til årlige regeringsmøder med deltagelse af 50 parlamentarikere fra hvert land.

Derudover er der løfter og hensigtserklæringer om øget sikkerhedssamarbejde og om at stå skulder ved skulder i tilfælde af angreb på et af landene, hvilket også er aftalt i Nato og i EU-traktater.

Der skal dannes et nyt fælles forsvars- og sikkerhedsråd, og der skal ske en større harmonisering af militært udstyr.

Frankrig vil også støtte Tyskland i dets bestræbelser på at opnå en permanent plads i FN's Sikkerhedsråd.

I Frankrig forudsiger Marine Le Pen, at Paris i sidste instans vil give Tysklands dets plads og endda give det halv kontrol over de franske atomvåben.

Det økonomiske samarbejde skal udvikles til en "tysk-fransk økonomisk region med fælles regler".

Begge lande vil øge samarbejdet inden for digital økonomi, inden for forskning omkring kunstig intelligens og i kampen mod klimaændringer.

arrow Jeremy Corbyn åbner for mulighed for ny folkeafstemning om EU
22. januar 2019 kl. 05:23 Opdateret: kl. 05:24
arrow Lektor: May vil presse modstandere inden brexit-deadline
21. januar 2019 kl. 22:22 Opdateret: kl. 22:24
arrow Britiske politikere kæmper med at finde nyt i May-udspil
21. januar 2019 kl. 20:41 Opdateret: kl. 20:42