18. juni 2021
Indiens premierminister, Narendra Modi, ventes lørdag sammen med EU-landenes ledere at erklære, at parterne er parat til forhandlinger om en frihandelsaftale. Det har et betydeligt potentiale for EU og for Danmark, men det er tidligere strandet på, at Indien ifølge analytiker er ret protektionistisk og ikke villig til de nødvendige ofre. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

Indiens premierminister, Narendra Modi, ventes lørdag sammen med EU-landenes ledere at erklære, at parterne er parat til forhandlinger om en frihandelsaftale. Det har et betydeligt potentiale for EU og for Danmark, men det er tidligere strandet på, at Indien ifølge analytiker er ret protektionistisk og ikke villig til de nødvendige ofre. (Arkivfoto)
Foto: -/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kina skubber Indien tættere på EU-aftale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kina skubber Indien tættere på EU-aftale

Indien har fået fornyet appetit på en handelsaftale med EU, men det vil stadig blive svært, vurderer senioranalytiker, da Indien har det svært med frihandel.

Verden - 07. maj 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

Mens Indien dagligt sætter verdensrekorder i coronasmitte, ventes landets premierminister, Narendra Modi, på et videotopmøde lørdag at erklære sig parat til at sætte gang i handelsforhandlinger med EU.

Indien har ellers været en notorisk svær partner, når det gælder frihandel. Parterne ventes dog at tilslutte sig en tekst om, at forhandlinger om frihandel, der løb ud i sandet i 2013, kan genoptages.

- Handelsaftalen har ligget i dybfryseren i årevis. Men jeg tror, at det hænger sammen med den geopolitiske situation og aftalen indgået for nylig mellem en lang række asiatiske lande. Så er der kommet en fornyet indisk appetit, siger EU-kommissær Margrethe Vestager i Porto før EU-topmødet.

For nylig indgik over ti asiatiske lande et økonomisk partnerskab med Kina i spidsen. Indien trak sig i ellevte time.

Kinas stærke rolle presser Indien. Det skubber Indien med 1,36 milliarder indbyggere i retning af EU, vurderer seniorchefkonsulent i DI Peter Bay Kirkegaard:

- Både EU og Indien har måske lidt mere brug for hinanden nu og brug for at lave en handelsaftale med hinanden, fordi Kina bliver en større og større geopolitisk udfordring.

I udkast til de konklusioner, som embedsmænd og diplomater i EU arbejder på med indiske kolleger, fremgår det, at EU og Indien er "enige om at genoptage forhandlinger om en balanceret, ambitiøs, omfattende og gensidigt fordelagtig handelsaftale".

Da EU-kommissær Valdis Dombrovskis mødtes med Indiens handelsminister i februar i år, var konklusionen modsat: Man ville gå efter "alternativer".

En blød mellemvare kunne være investeringsaftaler.

Der er potentiale i en stor handelsaftale mellem EU og Indien. Ifølge en rapport fra EU-Parlamentet er potentialet op til 8,5 milliarder euro, altså 63 milliarder kroner.

Men det bliver stadig svært. EU-Kommissionens ledende næstformand peger på, at Indien bliver nødt til at forpligte sig på blandt andet klimaløfter. Ellers bliver der ingen aftale.

- Et af de helt åbenlyse og fundamentale krav er, at man er med på at bekæmpe klimaforandringer. At man er med på Parisaftalen, men også at man har egne mål for, hvordan man kommer i land og viser resultater, siger Vestager.

Hun har den seneste tid haft "mange konstruktive samtaler med den indiske regering om det digitale område".

EU blev i december enig om en handelsaftale med Kina. Men der er ingen udsigt til, at den aftale vil blive ratificeret - foreløbig. Siden er forholdet mellem de to parter forværret markant.

Kinas krænkelser af menneskerettigheder har ført til sanktioner fra EU, som er blevet gengældt fra Kina.

Men skulle det lykkes EU og Indien at få rigtig gang i forhandlinger, bliver det ifølge Peter Bay Kirkegaard svært, da det protektionistiske Indien skal åbne markeder op.

- Det kan komme til at gøre ondt på nogle velerhvervede erhvervsinteresser i Indien, og så begynder folk at brokke sig, siger han.

Sidst strandede det blandt andet på, at Indien ikke er parat til at åbne op for det europæiske bilmarked. Det vil igen være et krav fra EU - og især Tyskland.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?