16. oktober 2021
Canadas premierminister, Justin Trudeau, gik tirsdag morgen dansk tid på talerstolen efter at have genvundet magten i landet. Han havde formentlig håbet på at genvinde det flertal, han tabte ved valget i 2019, men det blev ikke tilfældet. I stedet skal han fortsat være leder af en mindretalsregering.
Canadas premierminister, Justin Trudeau, gik tirsdag morgen dansk tid på talerstolen efter at have genvundet magten i landet. Han havde formentlig håbet på at genvinde det flertal, han tabte ved valget i 2019, men det blev ikke tilfældet. I stedet skal han fortsat være leder af en mindretalsregering.
Foto: Andrej Ivanov/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Justin Trudeau bliver ved roret i Canada

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Justin Trudeau bliver ved roret i Canada

Canadas valg endte formentlig ikke helt, som Justin Trudeau havde håbet. Han genvandt magten, men må kigge langt efter succesen fra 2015.

Opdateret 21. september 2021 kl. 15:32
Verden - 21. september 2021 kl. 15:30
Af Ritzau

Det var en selvsikker Justin Trudeau, der for lidt over en måned siden udskrev valg i Canada.

Premierministeren lå godt i meningsmålingerne, blandt andet som følge af regeringens håndtering af coronapandemien.

Men resultatet af valget blev formentlig langtfra, hvad Trudeau havde håbet på. Og han skal fortsat være leder af en mindretalsregering.

Det virker dog ikke til at slå Justin Trudeau ud af kurs.

Han fremhæver i en tale tirsdag morgen dansk tid, at vælgerne søndag har sikret, at landet kan komme igennem coronapandemien på en god og sikker måde.

- Canadierne sender os tilbage på arbejde med et klart mandat til at komme godt igennem coronapandemien og mod lysere dage.

- Det er præcis, hvad vi er klar til at gøre, lød det fra den genvalgte premierminister.

Trudeau har været kendt som lidt af en politisk stjerne i Canada. I 2015 blev han som 43-årig overbevisende premierminister for en flertalsregering.

Den liberale politiker, der dengang blev landets næstyngste premierminister i historien, havde sikret sig et hav af stemmer med sin moderne, selvsikre stil og trak overskrifter i både Canada og resten af verden.

I dag - godt seks år senere - ser det dog mere vaklende ud for Trudeau.

Efter at have mistet sit flertal i parlamentet i 2019 udskrev han i august i år valg - to år før tid - i et forsøg på at udnytte momentum fra regeringens coronahåndtering.

Men Trudeaus satsning "gav ikke pote", siger Felix Mathieu, der som professor på det canadiske University of Winnipeg beskæftiger sig med politik.

Og i sidste ende kan det bringe hans position som partileder i fare, mener Mathieu.

Trudeau er i dag langt fra den succes, der i august 2017 fik det amerikanske magasin Rolling Stone til at skrive på forsiden:

- Hvorfor kan han ikke blive vores præsident?

Hans popularitet blev skæmmet, efter beskyldninger om dobbeltmoral både i klimapolitikken og ved en såkaldt blackface-skandale.

Her kom det frem, at han flere gange i sin ungdom havde malet ansigtet mørkt til kostumefester.

Ifølge Max Cameron, der er professor på det canadiske University of British Columbia, er der lang vej tilbage til tidligere tiders "Trudeaumania".

- Entusiasmen og begejstringen fra 2015-sejren er forduftet.

- Uanset om det drejer sig om klimaforandringer eller om forsoning med Canadas oprindelige folk, så har Trudeau været mindre omstillingsparat, end jeg tror, mange folk havde håbet på, siger Max Cameron.

Der er i alt 338 sæder i Canadas parlament, og det kræver 170 af disse for at kunne danne en flertalsregering.

Tirsdag morgen dansk tid erkendte lederen af De Konservative i Canada, Erin O'Toole, valgnederlaget.

48-årige Erin O'Toole var stort set ukendt for de fleste vælgere før valgkampen, og partiet haltede efter i meningsmålingerne.

Men i weekenden lå det Liberale Parti og De Konservative stort set side om side. Lørdag gav en måling 33 procent til De Konservative og 32 procent til Trudeaus Liberale Parti.

Med de fleste stemmer talt op får Trudeaus parti får 158 sæder mod 119 til De Konservative.

Rejser du til udlandet i år?