3. juli 2020
Ifølge de officielle resultater vandt Morales valget i Bolivia den 20. oktober. Men en rapport fra Organisationen for Amerikanske Stater (OAS) konkluderede efterfølgende, at der havde været store uregelmæssigheder ved valget. (Arkivfoto)
Ifølge de officielle resultater vandt Morales valget i Bolivia den 20. oktober. Men en rapport fra Organisationen for Amerikanske Stater (OAS) konkluderede efterfølgende, at der havde været store uregelmæssigheder ved valget. (Arkivfoto)
Foto: David Mercado/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: Bolivia har været uroplaget i over tre uger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: Bolivia har været uroplaget i over tre uger

Ekspræsident i Bolivia efterlader et land i politisk krise, efter at han søndag trak sig. Læs her om forløbet.

Verden - 12. november 2019 kl. 14:29
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De seneste uger har været præget af store uroligheder i Bolivia, efter at den siddende præsident, Evo Morales, opnåede genvalg, men blev beskyldt for valgsvindel, korruption og magtmisbrug.

Det fik søndag flere ministre og embedsmænd til at trække sig sammen med Morales.

arrow Læs også: Morales: Mexico har reddet mit liv

Sådan var forløbet i Bolivia siden valget i oktober:

* 20. oktober: Bolivia afholder præsidentvalg, hvor Evo Morales går efter sit tredje genvalg. Primære udfordrer er ekspræsident Carlos Mesa. En kandidat skal have minimum 40 procent af stemmerne og 10 procentpoints forspring for at vælges uden en ekstra valgrunde.

* 21. oktober: En foreløbig optælling viser 45 procent til Morales og 38 procent til Mesa. Efter en pause viser en ny optælling et større forspring til Morales. Oppositionen kommer med beskyldninger om valgfusk, og gadeprotester begynder.

* 23. oktober: Evo Morales siger i en tale, at der er et statskup i gang. Voldsomme gadekampe bryder ud mellem støtter og modstandere.

* 24. oktober: Morales erklæres som vinder med 47,1 procent af stemmerne mod 36,5 procent til Mesa - altså lige over 10 procentpoints forspring. Protesterne tager til i styrke over de næste to uger med flere dødsfald til følge.

* 10. november: Evo Morales varsler først et ny valg. Men senere på aftenen meddeler han sin afgang efter flere ugers pres fra demonstranter, opposition, militær og udlandet.

* 11. november: Morales forlader Bolivia i et militærfly, der blev sendt fra Mexico, der tilbyder ham politisk asyl for hans sikkerhed. Morales accepterede.

* 11. november: Oppositionspolitiker og næstformand for Senatet Jeanine Anez bliver udpeget som midlertidig præsident i Bolivia. Hun lover at udskrive valg.

Ifølge Bolivias forfatning skal en midlertidig præsident udskrive nyvalg inden 90 dage.

* 12. november: Der er endnu ikke meldinger om, at Morales er landet i Mexico.

Kilder: AFP, The Guardian

arrow FAKTA: Ekspræsident i Bolivia kom fra fattig familie
12. november 2019 kl. 14:23 Opdateret: kl. 14:24
arrow Midlertidig præsident i Bolivia lover at udskrive nyvalg
12. november 2019 kl. 12:48 Opdateret: kl. 12:50
arrow Hærchef indsætter soldater mod tusindvis af Morales-tilhængere
12. november 2019 kl. 02:16 Opdateret: kl. 02:16
Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?