8. august 2020
Nigers præsident, Mahamadou Issoufou, kritiserede Afrika-fonden ved lanceringen på et topmøde i Malta i 2015. Afrika har ikke brug for økonomisk støtte, men at EU behandler Afrika som en ligeværdig partner, som ikke udnytter Afrika på handel. Han kritiserede dog samtidig, at der var for få penge i fonden.
Nigers præsident, Mahamadou Issoufou, kritiserede Afrika-fonden ved lanceringen på et topmøde i Malta i 2015. Afrika har ikke brug for økonomisk støtte, men at EU behandler Afrika som en ligeværdig partner, som ikke udnytter Afrika på handel. Han kritiserede dog samtidig, at der var for få penge i fonden.
Foto: Filippo Monteforte/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: EU-milliarder til at bremse Afrika-migration er uden fokus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-milliarder til at bremse Afrika-migration er uden fokus

En fond med 30 milliarder kroner til Afrika er fleksibel, men effekten kan ikke måles, konstaterer revisorer.

Verden - 05. december 2018 kl. 11:51
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med oprettelsen af en milliardfond i 2015 tog EU-landene beslutsomt initiativ til at gøre noget ved de grundlæggende årsager til migration i og fra Afrika.

Men det er umuligt at vide, om de lidt over 30 milliarder kroner i fonden har bidraget til det overordnede mål.

Det konstaterer EU's revisionsret (ECA), hvis opgave er at kontrollere, om EU-borgernes penge bliver brugt i overensstemmelse med deres aftalte mål.

Bettina Jakobsen, som er Danmarks medlem af revisionsretten, har stået i spidsen for undersøgelsen. Hun konstaterer, at Afrika-fonden er "fleksibel - men ufokuseret".

- Fondens mål er for brede til effektivt at styre indsatsen, og man har ikke i tilstrækkeligt omfang kunnet måle, i hvilket omfang fonden har nået sine mål, siger Bettina Jakobsen.

Det konstateres i rapporten, at fonden ikke har analyseret og bestemt, hvilke kriser den skal håndtere i de meget forskellige lande, den er rettet mod.

Formålet med Afrika-fonden (EUTF), der blev oprettet i 2015, er at fremme stabilitet og dermed gøre noget ved de grundlæggende årsager til migration og fordrivelser i Afrika.

Den støtter aktiviteter i 26 afrikanske lande i tre regioner: Sahel, Afrikas Horn og Nordafrika.

Siden projekter under fonden er indledt, kan man konstatere, at der er registreret færre irregulære grænsepassager til EU.

- Men det er ikke muligt at se, om det er fonden i sig selv, der har bidraget til det fald i grænsepassager, eller om der også er andre faktorer, siger Bettina Jakobsen.

Da fonden blev lanceret i 2015 i forbindelse med et topmøde i Malta med stats- og regeringschefer fra både EU og Afrika, skete det uden større begejstring fra flere afrikanske ledere.

Årsagen var dels, at bidragene i første omgang samlet udgjorde en brøkdel af det beløb på 1,8 milliarder euro, som EU-Kommissionen ønskede fra EU-landene.

Egypten og andre pointerede, at "politisk retorik" var for lidt. Ord må følges af handling - altså penge.

Nigers præsident, Mahamadou Issoufou, kritiserede desuden projektet og sagde, at de afrikanske lande har mere brug for, at EU holder op med at udnytte dem via en ubalance i handel og skat, end de har brug for "bistand".

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?