23. august 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: EU-lande er enige om model for udskydelse af brexit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-lande er enige om model for udskydelse af brexit

Der er enighed om at udskyde brexit, men det bliver ikke Theresa Mays model.

Verden - 21. marts 2019 kl. 23:28
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Først var der én dato. Så var der to. Og pludselig var hele kalenderen i spil, da stats- og regeringscheferne fra 27 EU-lande på et flere timer forsinket møde sent torsdag blev enige om en flertrinsmodel for at udskyde brexit.

arrow Læs også: Tre millioner briter skriver under på at aflyse brexit

Den britiske premierminister, Theresa May, har sagt god for modellen, fortæller EU-præsidenten efter mødet.

- Jeg er glad for at kunne fortælle, at vi har nået en aftale, siger Donald Tusk på et pressemøde lidt før midnat i Bruxelles.

Resultatet er, at EU-landene er klar til at udskyde brexit fra 29. marts til 22. maj. Men det er på betingelse af, at premierminister Theresa May får skilsmisseaftalen fra november godkendt i det britiske parlament i næste uge.

Får hun ikke det, vil man udskyde brexit - men så kun til 12. april. Inden den dato forventer EU-landene, siger erklæringen fra briternes 27 EU-partnere, at den britiske regering skal vise, hvilken vej frem den ønsker.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mener, at EU har forsøgt alt for at undgå et kaotisk og papirløst brexit, hvilket også efter torsdag aften er en risiko.

- Vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at få aftalen over målstregen. Vi blev bedt om at tydeliggøre aftalen i december. Det gjorde vi. Vi blev bedt om forsikringer i januar. Dem gav vi. Vi blev bedt om yderligere forsikringer i sidste uge i Strasbourg - og dem gav jeg, siger Juncker.

Han tilføjer, at torsdagens aftale er "den fulde pakke". Der er "ikke mere, vi kan gøre".

Datoen i april er valgt, fordi det er sidste chance for en beslutning om, hvorvidt der også i Storbritannien skal afholdes valg til Europa-Parlamentet i slutningen af maj.

- Har briterne ikke besluttet sig inden da, vil muligheden for en lang forlængelse automatisk bortfalde, siger Donald Tusk.

Få eller ingen af stats- og regeringscheferne tror på, at May kan få skilsmisseaftalen godkendt i parlamentet i London i næste uge. Den er to gange tidligere faldet i meget store nederlag i Underhuset.

Theresa May havde i et brev onsdag bedt om, at man kunne udskyde brexit til 30. juni. Det var der ikke stemning for på topmødet.

arrow EU undgår skyld med plan om udskudt brexit
22. marts 2019 kl. 06:00 Opdateret: kl. 06:02
arrow EU-professor: Ny udsættelse af brexit kan ikke udelukkes
22. marts 2019 kl. 01:10 Opdateret: kl. 01:12
arrow May om brexitskub: Dette er håndgribeligt for Underhuset
22. marts 2019 kl. 00:46 Opdateret: kl. 00:48