26. februar 2021
Dansk ambassadør i Holland bliver særlig repræsentant for maritim sikkerhed. Der er betydelige problemer med pirateri i Guineabugten.
Dansk ambassadør i Holland bliver særlig repræsentant for maritim sikkerhed. Der er betydelige problemer med pirateri i Guineabugten.
Foto: Antony Njuguna/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dansk ambassadør skal bane vej for militærindsats mod pirater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk ambassadør skal bane vej for militærindsats mod pirater

Regeringen håber at samle international støtte til en indsats, der skal sikre skibstrafikken vest for Afrika.

Verden - 18. januar 2021 kl. 15:09
Af Ritzau

Regeringen øger indsatsen mod pirateri i Guineabugten i skikkelse af en særlig repræsentant for maritim sikkerhed, oplyser Udenrigsministeriet.

Jobbet skal varetages af Danmarks ambassadør i Holland, Jens-Otto Horslund. Han tager opgaven med det samme - ved siden af sine forpligtelser i Holland.

Håbet er ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at den særlige repræsentant kan være med til at bane vej for en senere militær indsats. Den vil skulle hjælpe til at sikre den kommercielle skibsfart vest for Afrika.

- Danske skibe skal kunne sejle frie, sikre og stolte på verdenshavene. Piratangrebene på danske skibe i Guineabugten må stoppes, siger han:

- Med en ny særlig repræsentant og flere midler vil Danmark samle lande om nye indsatser mod pirateri, øge stabiliteten i området og opruste den diplomatiske indsats for international samling og handling.

Regeringen har været i dialog med rederierne om situationen i Guineabugten, der ligger på den vestlige side af Afrika. Blandt andet ud for Nigeria, hvor der har været store problemer med pirater.

Administrerende direktør i Danske Rederier Anne H. Steffensen påpeger også vigtigheden af et samarbejde.

- Danmark kan ikke stå alene med opgaven om at sikre retten til fri sejlads i Guineabugten, og den nye ambassadør vil spille en afgørende rolle i at skaffe opbakning til en internationalt ledet operation, siger hun i en pressemeddelelse.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) mener, at samarbejdet vil skabe en militær ramme og sikre, at indsatsen kan forsætte over længere tid.

Ifølge forsvarsministeren har der været korrespondance med andre maritime lande, som har interesse i en indsats, siden september 2020.

Bramsen ønsker ikke på nuværende tidspunkt at sætte navne på de mulige samarbejdslande.

- Jeg har en forhåbning om, at der kommer feedback på det her i starten af året. Jeg skal have samtaler med en række forsvarsministre, siger hun.

Bramsen forventer, at der vil være drøftelser og etablering af samarbejdet i 2021, så der kan sendes bidrag afsted i starten af 2022.

13. januar blev "Mærsk Cardiff" angrebet syd for Nigeria. I slutningen af 2020 var "Mærsk Cadiz" og "Torm Alexandra" udsat for lignende angreb. Det er alle danske skibe, som sejler under Singapores flag.

Ud af alle rapporterede piratangreb i verden sker omkring 40 procent i Guineabugten. Her befinder der sig dagligt i gennemsnit 30 til 40 danskopererende skibsfartøjer.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?