24. oktober 2019
Giuseppe Conte giver op efter et møde med Italiens præsident. Han ser sig ikke i stand til at danne en ny regering i Italien.
Giuseppe Conte giver op efter et møde med Italiens præsident. Han ser sig ikke i stand til at danne en ny regering i Italien.
Foto: Vincenzo Pinto/arkiv/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Conte opgiver at danne regering i Italien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Conte opgiver at danne regering i Italien

Krise i Italien. Teknokraten, der var udset til at lede en ny regering, kaster håndklædet i ringen.

Verden - 27. maj 2018 kl. 20:07
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Giuseppe Conte, udpeget til at blive Italiens næste premierminister, opgiver efter et møde hos præsident Sergio Mattarella at danne regering.

Meldingen kom, en times tid efter at Conte søndag aften kom til præsidentkontoret for at drøfte en ministerliste.

arrow Læs også: Partier pønser på ny italiensk regeringsdannelse

Der var på forhånd uenighed mellem Conte og præsidenten om Paolo Savona, som Conte ville have som finansminister.

Savona er modstander af euroen og meget kritisk over for Tyskland. I fredags afviste præsidenten ham som finansminister.

Men de to umage partier Femstjernebevægelsen og det højreorienterede Lega, som vil danne koalitionsregering, har trods præsidentens modstand fastholdt Savona.

Præsidenten siger søndag aften, at Italien ikke kan have en finansminister, der vil ud af euroen. Det vil udløse alarm på finansmarkederne, frygter Mattarella.

Det er ikke umiddelbart klart, hvad der skal ske nu.

Matteo Salvini, leder af Lega, har tidligere talt om, at der måske skal et nyt valg til, hvis præsidenten ikke accepterer ministrene.

- I et demokrati, hvis vi da stadig er i et demokrati, er der kun en ting at gøre. Lad italienerne afgøre det, sagde han ved et møde blandt sine tilhængere, mens mødet mellem Conte og præsidenten var i gang.

Luigi Di Maio, leder af Femstjernebevægelsen, siger, at Mattarellas afvisning af Savona er "uacceptabel".

- Hvorfor stemme, når det er ratingbureauerne, der bestemmer?, siger han med henvisning til de økonomiske institutioner, der giver landes økonomi karakterer.

Italienerne har lige været til valg. Det var den 4. marts, men de sammensatte et parlament, som har meget svært ved at enes om en regering.

Foreløbig er Femstjernebevægelsen, som gik til valg på at bekæmpe korruption og levebrødspolitikere, nået frem til et regeringsgrundlag med Lega.

De blev så enige om, at premierministeren skal findes uden for partierne. Det blev teknokraten og juraprofessoren Conte, som nu har givet op.

De to partier er vidt forskellige, men er begge mod EU. Deres fælles program indeholder blandt andet en lavere pensionsalder, lavere skat og borgerløn.

Det er et program, der koster mange offentlige penge, og i Bruxelles og i eurolandene er der bekymring for, at Italiens gæld vil stige voldsomt.

arrow Politisk kaos i Italien skaber uro på finansmarkederne
30. maj 2018 kl. 03:34 Opdateret: kl. 03:34
arrow Macron støtter italiensk kollega i regeringskrise
28. maj 2018 kl. 16:21 Opdateret: kl. 16:22
arrow Økonomen Carlo Cottarelli skal danne regering i Italien
28. maj 2018 kl. 12:34 Opdateret: kl. 12:36