12. juli 2020
Politiet i Hongkong anholder en ung demonstrant i Hongkong, efter at et kinesisk flag blev flyttet under protester mod krænkelser af uighurernes rettigheder.  (Arkivtoto)
Politiet i Hongkong anholder en ung demonstrant i Hongkong, efter at et kinesisk flag blev flyttet under protester mod krænkelser af uighurernes rettigheder. (Arkivtoto)
Foto: Lucy Nicholson/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Amnesty: Kinesisk styre forfølger uighurer - uden for Kina

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Amnesty: Kinesisk styre forfølger uighurer - uden for Kina

Den kinesiske regering finder måder, hvorpå den kan gøre uighurer bange - efter de har forladt Kina.

Verden - 21. februar 2020 kl. 14:20
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kina udsætter systematisk uighurerne og andre muslimske og etniske grupper for chikane, efter de har forladt landet.

Det konkluderer Amnesty International ud fra en lang række nye vidneberetninger.

En lang række sager viser, at myndighederne i Kina målrettet går efter uighurerne og andre eksilgrupper rundt om i verden. Det sker gennem pres fra landets ambassader i udlandet, beskedtjenester og truende telefonopkald.

- Disse skræmmende beretninger fra uighurerne bosat i udlandet viser, hvordan den langtrækkende skygge af undertrykkelse af muslimer fra Kina strækker sig langt ud over landets grænser.

Det siger Patrick Poon, der er Kina-researcher i Amnesty.

- Selv efter at uighurerne og personer fra andre minoriteter er flygtet fra forfølgelsen i Xinjiang, er de ikke sikre.

- Den kinesiske regering finder måder at nå og gøre dem bange på og - ultimativt - forsøger at bringe dem tilbage til en grum skæbne, hvilket indebærer at presse andre regeringer til at udlevere dem, siger han.

Siden 2017 har Kina kørt en uhørt kampagne mod uighurerne og andre muslimsk og etniske grupper i Xinjiang-provinsen.

Det anslås, at mindst en million mennesker er blevet tilbageholdt i såkaldte "omstillings-gennemuddannelses" eller "erhvervstrænings"-centre, hvor de er blevet udsat for en lang række menneskerettighedskrænkelser.

Tidligere i denne uge blev et 137 sider langt dokument fra den kinesiske regering lækket til adskillige internationale medier.

Dokumentet indeholder ifølge BBC personlige informationer om flere end 3000 individer i den kinesiske Xinjiang-provins. Herunder oplysninger om hvor ofte de beder, hvilket tøj de iklæder sig, hvem de har kontakt med, og hvordan deres familiemedlemmer opfører sig.

Samtidig indeholder dokumentet på baggrund af oplysningerne en vurdering af, hvorvidt personerne skal befinde sig på de såkaldte "genopdragelseslejre".

I oktober afslørede lækkede dokumenter ifølge flere britiske medier, at det kinesiske styre systematisk hjernevasker op mod en million af muslimerne i disse lejre.

Kina afviser blankt, at landet har gjort noget forkert. De kinesiske myndigheder har fastholdt, at der bliver tilbudt frivillig uddannelse og træning i lejrene.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?