20. september 2020
Li Wenliang var en af de otte kinesiske læger, der advarede om udbruddet af coronavirusset og blev belønnet med en reprimande fra det kinesiske politi. CNN skrev tidligere på ugen, at han selv var blevet smittet med virusset. Fredag morgen lokal tid blev han erklæret død, oplyste et hospital i Wuhan, hvor virusset har sit epicenter.
Li Wenliang var en af de otte kinesiske læger, der advarede om udbruddet af coronavirusset og blev belønnet med en reprimande fra det kinesiske politi. CNN skrev tidligere på ugen, at han selv var blevet smittet med virusset. Fredag morgen lokal tid blev han erklæret død, oplyste et hospital i Wuhan, hvor virusset har sit epicenter.
Foto: Li/Ropi/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Amnesty: Ingen bør forfølges for at advare om coronavirus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Amnesty: Ingen bør forfølges for at advare om coronavirus

Kina har fået tragisk påmindelse om, at hensynet til stabilitet kan føre til undertrykkelse af informationer.

Opdateret 07. februar 2020 kl. 09:00
Verden - 07. februar 2020 kl. 06:54
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De kinesiske myndigheder bør tage ved lære, efter at de har fået endnu en tragisk påmindelse om, at hensynet til "stabilitet" kan føre til undertykkelse af vitale informationer.

Det siger Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

arrow Læs også: Coronavirus kommer til at koste Mærsk i 2020

- Sagen omkring lægen Li Wenliang viser, at Kina må tage ved lære af hans tilfælde og indføre en respekt for menneskerettigheder i kampen mod epidemien, siger Amnestys regionale direktør Nicholas Bequelin fra det sydlige og østlige Asien.

- Ingen bør blive forfulgt eller straffet for at udtale sig om en stor fare for den almindelige befolkning, blot fordi det kan bringe lokale ledere i forlegenhed.

Kina siger, at det vil indlede en efterforskning, efter at lægen fredag blev erklæret død på et hospital i den kinesiske millionby Wuhan.

Det meddeler Kinas øverste organ for bekæmpelse af korruption, Den Kinesiske Centralkommission for Disciplinær Inspektion, fredag morgen dansk tid.

Den 33-årige ved navn Li Wenliang blev fredag erklæret død, hvilket har vakt international opsigt.

Ifølge internationale medier - blandt andet Wall Street Journal, og kinesiske medier som South China Morning Post - var Li Wenliang en af otte læger, der forsøgte at gøre sundhedsmyndighederne i Wuhan opmærksom på udbruddet.

I stedet for at blive takket for sin indsats fik han en reprimande for at "sprede rygter" om virusset af politiet i Wuhan.

Det er blevet stærkt kritiseret af brugere på det kinesiske sociale medie Weibo, skriver South China Morning Post.

- Reprimanden af doktor Li vil for altid være en skamplet på Kinas historie. Doktor Li advarede offentligheden med livet som pris. Wuhans politi har stadig ikke tilbagekaldt reprimanden, selv efter hans død, skriver en Weibo-bruger ifølge det kinesiske medie.

Efter kritikken meddeler det kinesiske styre nu, at det vil sende en delegation til Wuhan for at undersøge "spørgsmål, som folk har rejst, i forbindelse med lægen Li Wenliang".

I Kina har det smitsomme virus krævet 636 menneskeliv, mens flere end 30.000 personer er blevet smittet.

Coronavirusset har også spredt sig til flere andre lande. Der er blandt andet konstateret tilfælde af smittede i USA og flere europæiske lande.

arrow To passagerer fra krydstogtskib er døde af coronavirus
20. februar 2020 kl. 05:32 Opdateret: kl. 05:34
arrow Antallet af nye virussmittede i Kina tager drastisk fald
20. februar 2020 kl. 00:49 Opdateret: kl. 00:50
arrow Kina udviser amerikanske journalister for corona-artikel
19. februar 2020 kl. 13:13 Opdateret: kl. 06:25
Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?