17. juni 2021
Det var en storsmilende amerikansk præsident, der torsdag konkluderede, at det var en "fantastisk dag", nu hvor vaccinerede amerikanere kan droppe mundbindet de fleste steder.
gallery icon

Se billedserie

Det var en storsmilende amerikansk præsident, der torsdag konkluderede, at det var en "fantastisk dag", nu hvor vaccinerede amerikanere kan droppe mundbindet de fleste steder.
Foto: Kevin Lamarque/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Amerikanere føler sig nøgne uden mundbind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Amerikanere føler sig nøgne uden mundbind

Mange amerikanere har svært ved at vænne sig til en ny hverdag uden mundbind. Imens understreger Joe Biden, at det er tid til at hilse på folk med et smil igen.

Verden - 14. maj 2021 kl. 12:00
Af Ritzau

En følelse af at være nøgen.

Sådan beskriver AJ Barber, hvordan det er at bevæge sig rundt i Washington D.C. uden mundbind på.

Den 19-årige collegestuderende besøger torsdag Lincoln Memorial sammen med en ven.

- Du føler dig nøgen, hvis du går udenfor uden mundbind på, siger Barber.

Ikke langt derfra er 70-årige Anita Glick ude at lufte sin vens hund i området omkring Capitol Hill.

Hun synes også, at det er en underlig følelse at gå rundt uden det mundbind, der i mere end et år har været hendes tro følgesvend.

Tidligere torsdag meddelte den amerikanske præsident, Joe Biden, på et pressemøde i Rosenhaven i Det Hvide Hus få kilometer derfra, at i dag er en "fantastisk dag for USA".

Det skete med henvisning til, at landets Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) har lempet anbefalingerne for brug af mundbind for færdigvaccinerede personer.

Således kan vaccinerede amerikanere nu droppe mundbindet langt de fleste steder både udendørs og indendørs. Dette vil ifølge CDC være startskuddet til, at livet kan begynde at vende tilbage til normalen.

Anita Glick er en af de mange amerikanere, der forsigtigt har valgt at smide mundbindet torsdag. Dog er det ikke langt væk. Det hænger nemlig omkring hendes håndled.

Hun vil af høflighed fortsætte med at bruge mundbindet i nærheden af andre.

- Jeg ønsker ikke, at fremmede skal tænke: "Er hun vaccineret? Mon kun kan smitte?", forklarer Anita Glick, der har været fuldt vaccineret siden februar.

Hun tilføjer, at hun måske vil fortsætte med at bære mundbind også i fremtiden for at mindske sin allergi.

- Også selv om det er virkelig irriterende og dugger mine briller til. Og hvis jeg lige har spist noget, kan jeg lugte det hele dagen, siger hun.

Ifølge CDC-direktør Rochelle Walensky er de lempede anbefalinger baseret på et kraftigt fald i antallet af nye smittetilfælde, udvidelse af vaccinationer til unge mennesker samt god vaccineeffektivitet mod nye virusvarianter.

- Vi fulgte videnskaben, siger Rochelle Walensky.

Også den amerikanske præsident, Joe Biden, var torsdag tydeligt tilfreds med udviklingen.

- Dette er en stor milepæl, det er en fantastisk dag, sagde Biden, der i dagens anledning ikke bar mundbind, på et pressemøde.

- Hvis du er færdigvaccineret og dermed kan tage mundbindet af, så har du gjort dig fortjent til at gøre noget, som amerikanere er kendt for over hele verden: At hilse på andre med et smil, sagde præsidenten og smilede.

I gennemsnit har USA registreret 587 coronarelaterede dødsfald og 36.800 smittetilfælde om dagen de seneste syv dage. Det viser tal fra CDC.

Den forbedrede situation skyldes primært landets vaccineudrulning, hvor over 250 millioner af landets cirka 330 millioner indbyggere nu har fået mindst ét stik med en covid-19-vaccine.

Cirka 35 procent af befolkningen er fuldt vaccineret. Dog er vaccinationsraten begyndt at falde på det seneste.

Derfor anbefaler CDC stadig alle at bruge mundbind på tætpakkede indendørs steder som busser, fly og hospitaler, indtil procenten af færdigvaccinerede når højere op.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?