12. juni 2021
Mario Cerciello Regas enke, Rosa Maria Esilio, brød grædende sammen, da dommen over de to unge amerikanere blev læst op onsdag aften.
gallery icon

Se billedserie

Mario Cerciello Regas enke, Rosa Maria Esilio, brød grædende sammen, da dommen over de to unge amerikanere blev læst op onsdag aften.
Foto: Remo Casilli/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Amerikanere får livstid for politidrab i Rom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Amerikanere får livstid for politidrab i Rom

To amerikanske turister hævder, at de handlede i selvforsvar. Anklageren kalder det et brutalt angreb. Onsdag faldt der dom i en sag, der har chokeret Italien.

Verden - 06. maj 2021 kl. 12:00
Af Ritzau

To unge amerikaneres sommerferie i Rom for knap to år siden udviklede sig til et sandt mareridt. Således mistede en betjent livet under mødet med de to unge turister.

Sent onsdag aften faldt dommen så ved en italiensk domstol efter 11 timers votering: Fængsel på livstid til 21-årige Finnegan Lee Elder og 20-årige Gabriel Natale-Hjorth.

De var henholdsvis 19 og 18 år, da politibetjenten Mario Cerciello Rega blev stukket ihjel med en kniv i de tidlige morgentimer den 26. juli 2019.

Finnegan Lee Elder har erkendt at have stukket betjenten.

Anklageren har beskrevet hændelsen som et brutalt og uprovokeret angreb, hvor Finnegan Lee Elder stak Mario Cerciello Rega 11 gange med en 18 centimeter lang campingkniv på en mørk gade nær amerikanernes hotel.

Omvendt har de to unge mænd forklaret, at de handlede i selvforsvar, da de blev angrebet bagfra af to mænd, som de troede var nogle banditter.

Finnegan Lee Elder og Gabriel Natale-Hjorth har forklaret, at de troede, at de to betjente, som ikke bar uniform, var forbrydere, som var ude efter dem efter et fejlslagent forsøg på at købe stoffer.

Retssagen, der varede mere end et år, var i virkeligheden kogt ned til en strid mellem amerikanernes forklaring og en diametralt modsat forklaring fra Mario Cerciello Regas makker, Andrea Varriale, som var anklagemyndighedens hovedvidne.

Under sagen kom det blandt andet frem, at Gabriel Natale-Hjorth blev bundet med bind for øjnene under sin afhøring, at politiet forfalskede en rapport, og at Andrea Varriale løj om, at han var bevæbnet på tidspunktet for angrebet og desuden ikke fulgte den normale procedure på den skæbnesvangre nat.

Forsvaret argumenterede derfor for, at Varriale var et upålideligt vidne.

Da Finnegan Lee Elders advokat hviskede dommen til ham, idet den blev læst op på italiensk, syntes den unge amerikaner fra Mill Valley i delstaten Californien tæt på at besvime, og han blev hurtigt ført ud af retslokalet af betjente.

Kriminelle, der afsoner en livstidsdom i Italien, har mulighed for prøveløsladelse efter 21 år.

Forsvarsadvokaterne meddelte med det samme, at de to amerikanere vil appellere dommen.

Udover drab er de to dømt for forsøg på afpresning, overfald, at have gjort modstand mod embedsmænd i tjeneste samt at bære en ulovlig kniv.

Efter domsafsigelsen gav Mario Cerciello Regas makker, Andrea Varriale, den afdøde betjents enke, Rosa Maria Esilio, et kram.

Hun var netop kommet hjem fra bryllupsrejse med Mario Cerciello Rega, da han blev slået ihjel.

- Det har været en lang og smertefuld retssag, men det her bringer ikke Mario tilbage, sagde den grædende enke efter domsafsigelsen.

Sagen, der har chokeret Italien, samtidig med at den har rejst tvivl om politiets adfærd, har bundet i, om de to unge mænd vidste, at betjentene var politibetjente.

Amerikanerne har forklaret, at Mario Cerciello Rega og makkeren hverken viste deres politiskilte eller identificerede sig som betjente forud for angrebet, der i alt varede 32 sekunder.

Dette har Andrea Varriale blankt afvist.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM