28. juli 2021
Flygtninge og migranter måtte flygte for livet, da lejren Moria på Lesbos stod i flammer i september sidste år. Lørdag gav det hårde straffe til fire unge afghanske ildspåsættere.
Flygtninge og migranter måtte flygte for livet, da lejren Moria på Lesbos stod i flammer i september sidste år. Lørdag gav det hårde straffe til fire unge afghanske ildspåsættere.
Foto: Petros Giannakouris/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Afghanere får ti års fængsel for at brænde migrantlejr ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Afghanere får ti års fængsel for at brænde migrantlejr ned

Moria-lejren på Lesbos med 10.000 mennesker blev ødelagt under brand i 2020. Hårde straffe til ildspåsættere.

Verden - 12. juni 2021 kl. 16:12
Af Ritzau

En græsk domstol har lørdag idømt fire unge afghanske asylsøgere hver 10 års fængsel for sidste år at have antændt brande i en migrantlejr på øen Lesbos.

Det oplyser deres forsvarere.

Moria-lejren, hvor der boede 10.000 mennesker, brændte ned. Ingen mistede livet ved den voldsomme brand.

To unge afghanere blev i marts idømt fem års fængsel i samme sag.

Ifølge forsvarsadvokaterne for de dømte har retssagen mod dem ikke været retfærdig. De har valgt at anke dommene.

Tre af de dømte var under 18 år, da de blev anholdt og sigtet. Men de græske myndigheder har ikke anerkendt dem som mindreårige, siger de.

Moria-lejren blev opført i 2013 til at tage imod 3000 mennesker. Men lejren blev overfyldt under flygtninge- og migrantkrisen i 2015, hvor hundredtusinder af flygtninge og migranter søgte til Europa. Mange via Tyrkiet.

De fire afghanere, der blev dømt lørdag, ankom til domstolen på øen Chios iført håndjern. De har siddet varetægtsfængslet i fængslet Avlona uden for Athen, og her vil de blive sendt tilbage til efter deres dom.

Ingen medier fik lov til at komme indenfor ved afslutningen af retssagen. Der blev henvist til risiko for smitte med covid-19.

Deres advokater siger, at de unge afghanere er blevet kendt skyldige på grundlag af et vidneudsagn fra en anden afghaner - en etnisk pashtuner. Alle de seks dømte i sagen tilhører alle befolkningsgruppen hazara, der historisk har været et forfulgt mindretal i Afghanistan.

Men andre vidner blev inddraget i sagen. Herunder brand- og politifolk og folk fra organisationer, der arbejdede i lejren.

Der var tale om to tilfælde af påsatte brande i Moria-lejren, hvor folk boede i telte. Første gang 8. september, og anden gang dagen efter. Der blev meldt om store spændinger i lejren over den truende coronasmitte.

Efter branden afsatte EU 276 millioner euro (over to milliarder kroner) til at opføre nye lejre på Lesbod og øerne Chios, Samos, Kos og Leros.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?