15. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: AUF-leder blev hurtigt evakueret fra Utøya

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AUF-leder blev hurtigt evakueret fra Utøya
Eskil Pedersen, der er leder af Arbeiderpartiets Ungdomsforbund, nåede ikke at se, hvad der skete ved blodbad.
Opdateret 17. oktober 2014 kl. 16:04
Verden - 23. juli 2011 kl. 11:30
Af Ritzau
Arbeiderpartiets Ungdomsforbund, AUF, er rystet i dets grundvolde efter massakren på mindst 84 personer fredag, da Anders Behring Breivik iklædt politiuniform begyndte at skyde for at dræbe på øen Utøya, hvor socialdemokratisk ungdom holder sommerlejr.
arrow Læs også: Breiviks mor vil ikke se sin søn

- Vi skal tilbage til Utøya. AUF lader sig ikke true til tavshed. Vi skal kæmpe for det, vi tror på. Det er den bedste måde at hædre vore døde kammerater på, siger formanden for AUF, Eskil Pedersen, lørdag formiddag på et pressemøde på Sundvolden Hotell.

- Vores idéer om tolerance og antiracisme lever videre, som de altid har gjort, tilføjer Eskil Pedersen på hotellet, hvor pårørende har været samlet siden fredag aften.

- Vi var mange AUF'ere på øen, og tusindvis er stærkt berørte. Også mange i Arbeiderpartiet er det, hele Norge er det. I dag er vi alle AUF'ere, understreger han.

AUF-formanden fortæller på pressemødet, at han hørte skud og meget hurtigt blev trukket ned i en båd og kom væk fra Utøya. Han kom sammen med en række andre over på land i sikkerhed. Han har ikke set noget, kun hørt skud.

Og det gik ret hurtigt op for ham, at det var alvor, da han hørte skuddene. Pedersen koblede ganske hurtigt bombeangrebet i Oslo sammen med det, der foregik på Utøya.

- Det er det mest alvorlige angreb på en politisk organisation, jeg kan erindre. Jeg er i dyb sorg, siger han.

På et direkte spørgsmål lægger Eskil Pedersen vægt på, at han ikke har lyst til at sige noget til gerningsmanden, men han understreger endnu en gang, at AUF vil kæmpe for grundlæggende værdier som tolerance og antiracisme.

Norges tidligere socialdemokratiske statsminister, Gro Harlem Brundtland, var på besøg på Utøya fredag, men ifølge Eskil Pedersen var hun taget væk fra øen, da den 32-årige indledte sin massakre.
arrow Bølge af sympati styrker Arbeiderpartiet
31. juli 2011 kl. 14:42 Opdateret: kl. 16:04
arrow Breivik blev forsinket af trafikkø
31. juli 2011 kl. 12:32 Opdateret: kl. 16:04
arrow Breivik kræver regeringens afgang
31. juli 2011 kl. 12:07 Opdateret: kl. 16:04
Rejser du til udlandet i år?