13. juli 2020
Freja Petersen fra 7. klasse, som er elevrådsformand på Vallensbæk skole, deltog i går på Astras store konference på Christiansborg om bæredygtig udvikling. Foto: Suong Christensen.
Freja Petersen fra 7. klasse, som er elevrådsformand på Vallensbæk skole, deltog i går på Astras store konference på Christiansborg om bæredygtig udvikling. Foto: Suong Christensen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 3600 børn og unge skal uddannes til at leve bæredygtigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

3600 børn og unge skal uddannes til at leve bæredygtigt
Vallensbæk - 08. marts 2017 kl. 11:35
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Da jeg sad inde på Christiansborg, gjorde det et stort indtryk på mig at tænke på, at hvis vi lærer at tænke og opføre os bæredygtigt, så er det noget, som kan redde os i min generation - og at der virkelig skal gøres noget ved det, siger Freja Petersen fra 7. klasse, som er elevrådsformand på Vallensbæk skole.

Sammen med bl.a. naturfaglig konsulent i Vallensbæk Kommune, Louise Hoffbeck, var hun i starten af marts til konference på Christiansborg, hvor gruppen skulle præsentere resultaterne af Vallensbæk Kommunes deltagelse i projekt Grøn Generation.

Projektet har varet i tre år og er mundet ud i en nyslået strategi vedtaget af Vallensbæks Byråd med titlen: "Strategi for UBU - uddannelse for bæredygtig udvikling."

- Tankegangen i strategien er, at børnene skal få følelsen af, at de kan handle på problemerne, at de er med til at løse udfordringerne. F.eks. er sommerfuglene trængte i Danmark, og derfor arbejder vi på at skabe levesteder til dem, forklarer Louise Hoffbeck.

Duftende planter
En af ingredienserne i den nye strategi er Den store Plantejagt.

- Børnene i indskolingen skal f.eks. ud og lave undersøgelser i vores eget område og være med til at gøre det mere spændende med planter og buske, der dufter, har mange flotte farver eller er spiselige. De skal være med til at sikre den biologiske mangfoldighed, som vi mennesker typisk påvirker negativt med bygninger og asfalt, fortæller hun.

Men der er meget mere på programmet for de kommende år. Bl.a. er alle skolerne i Vallensbæk blevet tilmeldt Grønt Flag. Når en skole kan hejse det grønne flag, er det tegn på, at eleverne har været med til at opnå bæredygtighedsmål for f.eks. energi-, vand- og papirforbrug, affaldshåndtering og genanvendelse.

Samarbejde er guld
Samarbejde på tværs af kommunen er en vigtig ingrediens i bæredygtigheds-projekterne og fungerede ifølge Louise Hoffbeck helt i top, da skoleelever fra Vallensbæk Skole sammen med medarbejdere fra Vej & Park skabte et sommerfuglebed ved Rådhuset som det første projekt i Grøn Generation.

I den forbindelse siger Morten Schou Jørgensen, formand for børne- og kulturudvalget:

- Det er vigtigt for os, at vores børn lærer af og i virkeligheden, og det er dejligt, at vores lokalmiljø og kommunale kompetencer kan bruges på tværs af opgaver.

Vallensbæk Kommune er en af i alt 10 danske kommuner, der har gennemført projekt Grøn Generation, og dermed har udviklet kommunale strategier til fremme af uddannelse for bæredygtig udvikling, også kaldet UBU. Dermed er Vallensbæk Kommune med til at løfte Danmarks forpligtelser i forhold til FNs 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling, som blev vedtaget i 2015.

Værdifuld inspiration
Projekt Grøn Generation er gennemført i samarbejde med Astra, nationalt center for læring i natur, teknik og sundhed med støtte fra VILLUMFONDEN og VELUXFONDEN . Astras direktør Mikkel Bohm siger om Vallensbæk Kommunes strategi og de ni øvrige, der nu skal foldes ud i kommunerne:

- Strategierne giver værdifuld inspiration til kommunernes rolle i at omsætte nationale og internationale målsætninger til bedre lokal undervisningspraksis. Der bliver brug for kommunernes aktive medspil i denne rolle, når den kommende nationale naturvidenskabsstrategi skal omsættes til praksis.

De øvrige ni kommuner, der nu har strategier for uddannelse i bæredygtig udvikling, er Hvidovre, Høje-Taastrup, Rudersdal, Lejre, Næstved, Randers, Fredericia, Kolding og Sønderborg.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?