20. oktober 2018
I alt 13 kapaciteter er efter udbud i dag drevet af Falck Healthcare eller Nordic Medicare. Grafik: Stine Kjøng Seidenfaden.
I alt 13 kapaciteter er efter udbud i dag drevet af Falck Healthcare eller Nordic Medicare. Grafik: Stine Kjøng Seidenfaden.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Private firmaer rykker ind i tomme lægehuse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Private firmaer rykker ind i tomme lægehuse
Opdateret 10. november 2017 kl. 10:04
Valg Region Sjælland - 09. november 2017 kl. 15:55
Af AF Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Flere tusinde borgere i Region Sjælland har i de senere år måttet sige farvel til den velkendte »familielæge« og goddag til nye lægeansigter fra Nordic Medicare eller Falck Healthcare. Det skriver Sjællandske.

arrow Læs også: Politikere: Lægemangel er »kæmpe udfordring«

I takt med, at aldrende praktiserende læger har sagt stop uden at kunne finde en afløser, har Region Sjælland sendt stadig flere såkaldte kapaciteter i udbud. I 2015 var der seks. I år har private slået dørene op for nye klinikker i både Kalundborg og St. Heddinge, så der nu 13. Yderligere 3-6 kapaciteter er i spil fra 2018.

- Det, vi har oplevet i stigende omfang gennem snart en del år er, at når en praktiserende læge går på pension kommer der ikke en ny. Det har regionen prøvet at løse ved selv at oprette udbudsklinikker, som man er gået bort fra igen, og så har man lavet udbud, hvor patienterne overtages af private udbydere, siger Ulrik Hesislev, formand for PLO i Region Sjælland, til avisen.

Tre ud af fire praktiserende læger har i dag så mange patienter, at de har lukket for tilgang af nye. Det gælder samtlige læger i Stevns Kommune, men også for cirka 90 procent i Roskilde kommune.

Kigger man på de praktiserende lægers alder, er der tale om en tikkende bombe under den klassiske familielæge.

Mere end hver tredje af de 482 nuværende praktiserende læger i regionen er ifølge PLO's egne tal 60 år eller ældre. Og der mangler unge læger, der vil specialisere sig i Almen Medicin med udsigt til et liv som privat praktiserende læge i egen praksis.

Tidligere i år afsatte VLAK-regeringen og et folketingsflertal et trecifret millionbeløb, der siden udmøntede sig i en ny overenskomst mellem Danske Regioner og de praktiserende læger, som skal sikre læger i yderområder og socialt belastede boligområder ekstra løn i forhold til andre læger.

- De her ting er skridt på vejen, men man er nødt til at kigge på det her grundigt og alvorligt. Tendensen er klar. Hvis det her fortsætter kan vi om få år stå ned en skov af private firmaer, der er klar til at overtage fra familielægen, spår Ulrik Hesislev.

arrow Se kort: Sværere at få ny læge
14. september 2017 kl. 13:03 Opdateret: kl. 11:31