28. maj 2020
I Nordsjællands politikreds ligger Gribskov i bund, når det kommer til tryghed og tillid til politiet.
I Nordsjællands politikreds ligger Gribskov i bund, når det kommer til tryghed og tillid til politiet.
Foto: Adobe Stock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye tal fra politiet: Gribskov indtager kedelig bundplacering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye tal fra politiet: Gribskov indtager kedelig bundplacering

Gribskov er den nordsjællandske kommune med færrest borgere, der føler sig trygge i deres nabolag, og som har tillid til politiet

Ugeposten Gribskov - 22. maj 2020 kl. 11:34
Af Anna Hjortsø
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gribskov får en bundplacering blandt de nordsjællandske kommuner, når det kommer til andelen af borgere, der føler trygge i deres nabolag, og som har tillid til politiet, viser politiets tryghedsundersøgelse 2020.

80 procent af borgerne i Gribskov Kommune føler sig trygge i deres nabolag, og det er den laveste andel af borgerne i Nordsjællands 13 kommuner. Den samme bundplacering gælder, når det kommer til borgernes tillid til politiet: 77 procent af Gribskovs borgere har tillid til, at politiet vil hjælpe dem, hvis de har brug for det.

"Det er selvfølgelig beklageligt og rigtig ærgerligt," lyder det fra borgmester Anders Gerner Frost (Nyt Gribskov)

"Men der er grunde til det. Jeg hører fra vores borgere, at der er en følelse af, at der er langt til en politistation - en følelse som har været der, siden politistationen lukkede i kommunen," siger han.

Siden politireformen i 2007 er 85 politistationer over hele landet lukket ned, herunder den lokale station i Helsinge i 2013. I Nordsjælland er der i dag politistationer tilbage i Helsingør, Hillerød og Frederikssund.

"Og når man har brug for politiet, vil man gerne have, at de kommer rimelig hurtigt og behandler situationen. Jeg har talt med borgere, der siger, de har ringet til politiet efter et indbrud, og at de nærmest ikke havde tid til at komme ud. Dét skaber utryghed," siger borgmesteren.

"Vi bruger undersøgelsen til at sætte en retning i vores indsats for at bekæmpe kriminalitet og skabe tryghed. Undersøgelsens resultater kan fx danne grundlag for en nærmere dialog i lokalråd, SSP-regi eller med beboerforeninger i et særligt boligområde".

Fakta: Andelen af borgere, der er Trygge
  • Hillerød: 88 %
  • Fredensborg: 82 %
  • Helsingør: 84 %
  • Halsnæs: 84 %
  • Gribskov: 80 %

Kilde: Politiets Tryghedsundersøgelse 2020
Svært at sige

Vicepolitiinspektør og leder af Forebyggelses- og Nærhedscentret ved Nordsjællands Politi Brian Stybe Grayston har intet bud på, hvorfor Gribskov ligger lavest, når det kommer til tryghed og tillid.

"Der er tale om en kvantitativ undersøgelse, hvor deltagerne ikke begrunder deres svar. Derfor kan vi desværre ikke se ud af undersøgelsen, hvad der kan være årsagen til, at en del af borgerne i Gribskov føler sig utrygge og har lavere tillid til politiet," skriver han i en mail.

Tryghedsundersøgelsen blev gennemført i juli og august sidste år, hvor der ikke umiddelbart var nogen større politimæssige sager, så det er svært at sige noget om, hvilke problemstillinger i Gribskov der giver anledning til mindre tryghed, skriver han.

"Det er også meget individuelt, hvornår man føler sig utryg. En hændelse bliver opfattet forskelligt, så det, der gør én borger utryg har ikke nødvendigvis samme betydning og effekt for en anden borger."

I tryghedsundersøgelsens indledning står der, at den bruges 'som et vigtigt instrument for politiet til at målrette de kriminalitetsbekæmpende og tryghedsskabende indsatser'.

Hvordan kan undersøgelsen bruges, når man ikke kender årsager til svarresultaterne, og når det er meget individuelt, hvornår man føler sig utryg?

Fakta: Andelen af borgere, der har tillid til politiet
  • Hillerød: 84 %
  • Fredensborg: 81 %
  • Helsingør: 80 %
  • Halsnæs: 79 %
  • Gribskov: 77 %

Kilde: Politiets Tryghedsundersøgelse 2020

"Vi bruger undersøgelsen til at sætte en retning i vores indsats for at bekæmpe kriminalitet og skabe tryghed. Undersøgelsens resultater kan fx danne grundlag for en nærmere dialog i lokalråd, SSP-regi eller med beboerforeninger i et særligt boligområde."

Positiv effekt - senere

Borgmester Anders Gerner Frost siger, at Nordsjællands Politi har øget deres tilstedeværelse i Gribskov siden begyndelsen af 2019 - en indsats han tror vil give en positiv effekt.

"Det er jeg ikke i tvivl om. Politiet har ændret deres måde at arbejde på, og jeg håber, at det på sigt vil gøre, at trygheden kommer tilbage i kommunen. Det er helt tydeligt at se - og det viser politiets tal også - at politiet i langt højere grad end tidligere er ude og køre i patruljevognene".

I Gribskov er der også kommet områdebetjent, som har medført et kæmpe løft, ifølge Anders Gerner Frost.

"Man har en betjent med et lokalt kendskab, ligesom en landbetjent havde i gamle dage. Han går ture i området og bestræber at komme forbi, når der er veterantræf i Græsted og Musik i lejet. Men det vigtigste er vores SSP-indsats, hvor han er tæt på ungdomsskolen og skolerne. Når der opstår problemer, kender han både medarbejderne på rådhuset, skolelederne og personerne ude i marken," siger han.

Møde med ministeren

De nordsjællandske borgmestre holder med fast interval møder med Nordsjællands politikreds, og Anders Gerner Frost mener, at tryghedsundersøgelsens resultater bør diskuteres på næste fællesmøde.

"Det er vigtige tal, for politiet skal sørge for tryghed i vores samfund. Det er politiets vurdering, om der skal laves flere tiltag, men politiets responstider er det næste tal, jeg vil være opmærksom på, og det vil jeg holde op mod tryghedsundersøgelsen."

Dernæst vil borgmesteren præsentere undersøgelsens resultater for justitsminister Nick Hækkerup ved deres næste møde - som højst sandsynligt bliver efter sommerferien - og presse på for at få en lokal politistation.

"Det er sådan set kun justitsministeren og Folketinget, der kan ændre på de ressourcer, der er tildelt, og bestemme, hvor mange politistationer, vi har i Danmark. Jeg har hørt justitsministeren sige, at det godt kunne være, man skulle have fokus på at få åbnet nogle flere politistationer igen".

Hvordan kan I politikere lave nogle initiativer - der ikke har noget med politiet at gøre - som kan være med til at skabe mere tryghed i Gribskov?

"Som kommune har vi i mange år haft fokus på information og forebyggelse med dygtige gademedarbejdere og SSP-medarbejdere, der er synlige, og hvor der er samarbejde mellem skoler, ungdomstilbud og fritidsliv."

Politiinspektør Brian Stybe Grayston skriver til Ugeposten, at Nordsjællands Politi er opmærksomme på, om der skulle være noget, der giver anledning til, at de sætter ind med særlige indsatser.

"Vi har i foråret haft en særlig indsats mod utryghedsskabende handel med narkotika i nærheden af skoler og andre steder, hvor kommunens unge mennesker færdes. Den indsats gennemførte vi i tæt samarbejde med Gribskov Kommune, og vi har fortsat et tæt samarbejde og en god dialog med kommunen."

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?