21. oktober 2021
Man sidder højt hævet over marken og med et godt udsyn i en New Holland CR990. Skærebordet  er 12 meter bredt, og på lidt over en ha kommer der et ton korn i tanken. Foto: Charlotte Koefoed
gallery icon

Se billedserie

Man sidder højt hævet over marken og med et godt udsyn i en New Holland CR990. Skærebordet er 12 meter bredt, og på lidt over en ha kommer der et ton korn i tanken. Foto: Charlotte Koefoed
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skærebordet tyggede sig igennem marken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skærebordet tyggede sig igennem marken
Ugebladet Vestsjælland - 21. september 2021 kl. 15:52

Vejret den 5. august var helt perfekt. Solen skinnede, men ikke for meget, duggen var væk ved 9.30 tiden og Anders Gangergaard kravlede de fem-seks trin op i den store New Holland CR990 og startede mejetærskeren med et skærebord på 12 meter.

Rapshøsten er klaret, dagen før tyggede Anders Gangergaard og hans New Holland sig igennem en hvedemark ved Sobjerg. Nu gælder det hvedemarkerne ved Solbjerg, som skal høstes. Gerne inden regnen kommer, for vejrudsigten har lovet regn i weekenden.

- Det kan man nu ikke altid stole på. Jeg kigger mest på YR, men jeg har også tit en ret god fornemmelse af, hvordan vejret bliver. Det er noget med skyerne og vinden, siger Anders Gangergaard med et glimt i øjet.

Men som sagt skinnede solen den 5. august, og høsten er i fuld gang.

Den store New Holland mejetærsker har kostet omkring fem millioner kroner og den bruges sådan cirka 20-22 dage om året, så lige nu kører den nærmest i døgndrift.

- Vi er en stor maskinstation med mange opgaver, men høsten er ubetinget vores travleste periode. Vi kører, så snart duggen er væk og bliver ved, til den falder igen, fortæller Anders Gangergaard, der i 1976 startede maskinstationen i Tjørnelunde.

Dengang købte Anders en mejetærsker med et skær på 4,5 meter, hvilket, med datidens øjne, var enormt.

Moderne mejetærskere er store og effektive. Gangergaardens Maskinstation arbejder over det meste af Sjælland og høsten er firmaets ubestridte højsæson.

Men det er ingenting mod, hvad landbrugsmaskinerne kan i dag.

- Der er sket utrolig meget i min tid. Da jeg var dreng var der mange ansatte i landbruget. Nu er maskinerne store, og vi er ikke så mange ansatte. Til gengæld er noget af det hårde arbejde væk. Jeg sidder jo her i behagelig temperatur, men det er stadig mange timer. Især i høsten, siger Anders Gangergaard.

Hveden er helt perfekt

I de første dage i august er det hveden, der høstes. Inde i mejetærskeren sidder en computer og et display, der fortæller alt om det, der sker inde i den enorme maskine. Der kommer for eksempel et bip, når tanken, som kan rumme ét ton korn, er trekvart fuld.

- Den her mark skal bruges til dyrefoder, og så må der være 15% vand i kornet. Til mel må vandindholdet højst være 14%, men den her hvede er på 11,2% så det er helt fint, fortæller Anders Gangergaard.

Anders Gangergaard startede Gangergaardens Maskinstation i 1976. I dag har sønnen Joakim overtaget, men Anders er stadig med.

Han har kørt omkring 900 meter med det 12 meter brede skær. Det er 1,05 ha og det første ton korn skal i følgevognen og læsses over, før han kan kører videre.

- Det er en god mark, den her. Den giver rigtig fint, konstaterer Anders Gangergaard.

Følgevognen er fremme og kornet tømmes fra mejetærskeren. Så køres der knap 900 meter igen, og nu er der skabt en 12 meter bred stribe langs marken, så følgevognen kan køre med og der kan tømmes, mens man mejer.

Mens støvet og strårester danner en kæmpesky bag mejetærskeren og følgevognen, kører makkerparret videre gennem marken og så snart, den er høstet, venter endnu en mark på at blive tømt for det værdifulde korn, som både dyr og mennesker nyder godt af.

Når mejetærskeren har tygget sig igennem kornet, er der kun strå tilbage på marken. De pløjes ned, i jorden igen, før der skal sås.

Om Gangergaardens Maskinstation:

Som Vestsjællands største maskinstation har Gangergaardens Maskinstation kapaciteten til at servicere små og store kunder effektivt og rettidigt året rundt. Man har erfaring med alle former for landbrugsarbejde og dækker som maskinstation hele Vestsjælland herunder Høng, Kalundborg, Slagelse og Sorø.

Gangergaarden tilbyder alt inden for traditionelt landbrugsarbejde og kan klare det meste som blandt andet dræning, slamsuger, kloakservice, vognmandskørsel, snerydning og opsamling af sten.

Gangergaardens Maskinstation blev stiftet i 1976 og råder i dag over mere end 40 selvkørende enheder med en medarbejderstab på op til 27 mand i højsæsonen.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk