7. august 2020
Ved gadekærret i Tåderup er der et bord-bænkesæt man kan holde hvil ved og spise madpakken. Foto: Jørgen Mogensen
gallery icon

Se billedserie

Ved gadekærret i Tåderup er der et bord-bænkesæt man kan holde hvil ved og spise madpakken. Foto: Jørgen Mogensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Istidsruten går gennem Tåderup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Istidsruten går gennem Tåderup
Ugebladet Vestsjælland - 14. juli 2020 kl. 10:59
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Istidsruten, som er en cykelrute, der strækker sig over flere kommuner, er etableret af Friluftsrådet med økonomisk støtte fra LAG-midler, EU og Nordeafonden.

Istidsruten er 390 kilometer lang, hvis man tager alle afstikkere med og to af etaperne går gennem Sorø Kommune. Det er etape 3, der går fra Lejre til Sorø og etape 4, som går fra Sorø til Jyderup.

Etape 3 går igennem Stenlille, men forinden standser den ved Naturpark Åmosen på Assentorpvej. I Åmosen er der hele tre digitale oplevelsespunkter foruden et analogt. Kortene er gode, og de findes såvel digitalt til din smartphone og i papirudgave, ligesom der er udmærkede skilte undervejs på ruten. Turen kan varmt anbefales. Man behøver jo ikke tage hele ruten på en gang. Kortene viser genveje, så man hurtigt kan komme hjem igen.

Gennem Tåderup

Etape 4 kommer ind i Dianalund-området ved Tåderup. Her er der en bænk og et bord ved gadekæret og en tavle, der kort fortæller om Tåderup.

Tåderup er interessant fordi her skete en stjerneudflytning af gårdene i år 1800, således at alle gårde blev liggende i landsbyen, mens deres jorde strålede ud fra gårdene. Tåderup er også kendt for, at her boede Lesmeden, den navnkundige landsbysmed, der kunne lave fantastisk skarpe leer, de såkaldte taageruppere. Det siges, at karle på Sjælland ikke ville lade sig fæste, hvis ikke de fik en taagerupper at høste med. Selv fra Jylland, kom der bestillinger. Lesmeden er dog kun kort omtalt på tavlen.

På appen »Tidslommen«, som man gratis kan downloade, kan man høre om Stjerneudskiftningen, år man står på stedet. Fortsætter man af ruten, kan man kort før landevej 255 overnatte i en shelter, eller slå sit telt op.

Man kan læse om Istidsruten på et opsat skilt.

Ved »Knoldebjerg«, der egentlig hedder »Kulebjerg overdrev«er der et såkaldt digitalt oplevelsessted, hvor man ved hjælp af sin mobiltelefon får fortalt om landskabet her. Ruten fører herefter forbi mindelunden i Tågerup for den nedstyrtede fly.

Istidsruten er et samarbejde mellem Odsherred, Kalundborg, Lejre, Sorø og Holbæk Kommune og seks oplevelsescentre. Du kan læse mere om ruten på Istidsruten på www.istidsruten.dk eller på facebooksiden »Istidsruten«.

Man kan også hente kort og brochure på Borgerhuset i Dianalund.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk