10. august 2020
Kamilla Hansen, miljømedarbejder i Hørsholm, har det som opgave at løse mysteriet med bakterieforurening af badevandet syd for Rungsted ud for Bækrenden og her ved Flakvadrenden, der ligger ud for Rungsted Strandvej 64. Foto: Morten Timm
gallery icon

Se billedserie

Kamilla Hansen, miljømedarbejder i Hørsholm, har det som opgave at løse mysteriet med bakterieforurening af badevandet syd for Rungsted ud for Bækrenden og her ved Flakvadrenden, der ligger ud for Rungsted Strandvej 64. Foto: Morten Timm
Foto: Morten Timm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bakteriefyldt badevand i Rungsted: Ny fokus på at løse mysterie om forurening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bakteriefyldt badevand i Rungsted: Ny fokus på at løse mysterie om forurening

Miljømedarbejder Kamilla Hansen har det som altoverskyggende opgave at opklare, hvorfor Flakvadrenden og Bækrenden udleder høje forekomster af bakterier i badevandet syd for Rungsted

Ugebladet Hørsholm - 29. juli 2020 kl. 07:00
Af Morten Timm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Badesæsonen topper lige nu, men skal du dyppes, skal det ikke være i området syd for Rungsted Havn. Her frarådes al badning, fordi vandet ofte er forurenet med e-colibakterier.

arrow Læs også: Mange år med dårlig badevandskvalitet: Nu er de på sporet af forureningskilde

Problemet har været kendt i årevis, men ingen har kunnet finde årsagen til, at vandet fra Bækrenden og Flakvadrenden, der løber ud i Øresund, har meget høje bakterieforekomster af henholdsvis e-coli og intestinale enterikokker.

Ved de særlige vind- og strømforhold forringer det badevandskvaliteten i det sydlige Rungsted. I foråret bevilgede Hørsholm Kommunalbestyrelse 250.000 kroner til at sætte skred i opklaringen af mysteriet, som det er blevet kaldt.

Kamilla Hansen, miljømedarbejder i Hørsholm Kommune, er nu den, der skal forsøge at løse gåden, som er isoleret til Bækrenden og Flakvadrenden og ingen af de andre vandudløb i kommunen.

"Det må siges at være et mysterie og ikke så enkelt, som man skulle tro. Vi har ingen klare tegn på, hvor forureningen stammer fra. Så var det jo også løst," som hun siger til Ugebladet.

"Det er som et puslespil, hvor vi ikke har alle brikkerne, men skridt for skridt må finde dem," tilføjer hun.

Fokus på renderne

Senest viste målinger 1. juli bakterieforekomster på henholdsvis seks og ti gange højere end grænsen for, hvor badevandskvaliteten ikke længere betragtes som 'tilfredsstillende'. Ellers har sommerens badevandsmålinger faktisk været i den bedre ende. Alligevel fastholder man at fraråde badning.

Det sker primært fordi målinger i både Bækrenden og Flakvadrenden viser en mere konstant bakterieforekomst.

"Prøverne viser tit forholdsvis høje værdier i selve renderne. Det er usædvanligt, og der vi har vores fokus lige nu," siger Kamilla Hansen, der har analysefirmaet ALS til at foretage vandprøverne og de efterfølgende resultater. Her i juli foretages de en gang ugentligt.

Fejlkoblinger

Længe har mistanken gået på, at det er såkaldte fejlkoblinger i kloaksystemet hos private grundejere, der er årsag til forureningen. Med andre ord at deres spildevand (fra toilet og køkken) løber ud i henholdsvis Flakvadrenden og Bækrenden. Tidligere har usikre prøver påvist, at der med høj sandsynlig er tale om fækale bakterier fra mennesker.

"Det er som et puslespil, hvor vi ikke har alle brikkerne, men skridt for skridt må finde dem"

"Vi har udset os omkring 10 matrikler, hvor kloaktilkoblingerne skal undersøges, og der er vi ved at indhente tilbud fra kloakfirmaer. Desuden vil vi undersøge vandet nærmere i de to render for eventuelt at kunne lokalisere højere bakterieforekomster visse steder og dermed indkredse, hvor forureningskilden er," oplyser Kamilla Hansen videre.

Samtidig skal det nærmere analyseres, hvor stor baggrundsforureningen i Bækrenden og Flakvadrenden er. Da begge render får tilført vand fra såvel veje og hustage som fugle og andre dyr i området er der ikke en nulværdi.

Ifølge kommunens miljøarbejder kan der her ligge et par vigtige brikker til puslespillet.

Selvom de fleste prøver af badevandet syd for Rungsted viser gode resultater er der enkelte kritiske udsving med for høje bakterieforekomster. Senest 1. juli. Derfor fraråder Hørsholm Kommune badning. Foto: Morten Timm

DNA-prøver er ydermere et værktøj, der forventes at blive brugt i opklaringen. De kan helt præcist fastlægge om bakterieforureningen kommer fra mennesker eller dyr, men det kræver vandprøver med en vis mængde forurening.

Stort analysearbejde

Kamilla Hansen tør ikke spå om, hvornår forureningsmysteriet bliver løst.

"Der venter et stort analysearbejde, og der skal tages mange prøver, men jeg håber, at vi i løbet af efteråret har fået en større forståelse af problemet - og hvad vi har at gøre med," siger Kamilla Hansen til Ugebladet.

På Hørsholm Kommunes hjemmeside kan man søge på 'Badesteder' og se resultaterne af de seneste badevandsprøver i kommunen. Desuden opfordrer Kamilla Hansen borgerne til at bruge app'en "Badevand" eller www.badevand.dk. Ved at holde 'musen' på det grønne flag syd for Rungsted fremgår det, at badning frarådes på grund af periodevis forurening.

arrow Problemerne med badevandet skal løses
11. september 2019 kl. 06:30 Opdateret: kl. 01:34
arrow Badning frarådes syd for Rungsted Strand
28. juni 2019 kl. 17:00 Opdateret: kl. 01:38
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?