26. juni 2019
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: LÆSETID: Aligo Francis: Humor skaber bedre integration

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LÆSETID: Aligo Francis: Humor skaber bedre integration
Opdateret 12. september 2018 kl. 08:07
Ugeavisen Næstved - 11. september 2018 kl. 15:00
Af Jan Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Interview Han sidder derude - du kan gå efter lyden.

Hustruen Stine er dagplejer, og der er styr på børnene i hjemmet. I haven sidder Aligo Francis og nyder en af sommerens sidste varme dage. Bare tæer i græsset og med en adungu i skødet. Det er en slags harpe med et afrikansk touch, og den er faktisk en gave fra svigerfar.

Livet 14 år efter brylluppet

Aligo Francis' historie begynder i Uganda, hvor han arbejdede som lærer. Svigerfaren besøgte landet i forbindelse med et udviklingsprojekt, og han blev forbindelsen til en ny start, da kærligheden slot ned som et lyn i 2004, da Stine var med sin far i Uganda. Året efter var Aligo Francis på højskole i Danmark, og det forelskede par tog på rådhuset i Næstved, hvor de blev viet af borgmester Henning Jensen.

- Han ville gerne se os igen om 14 år. For at se, hvordan det ville gå os. Det er aftalt, at Henning Jensen skal besøge os til næste år.

Aligo Francis smiler, for han har forlængst lært den tidligere borgmester at kende gennem det politiske arbejde for Socialdemokratiet.

Samarbejde er afgørende

- Det er fantastisk dejligt at være med til at træffe beslutninger for alle Næstved-borgere. Det er vigtigt, at der er en god stemning, for samarbejde er vigtigt. Ellers kan vi ikke noget.

Aligo Francis er beæret over at være en del af byrådet. Hans fokus er at udvikle byen, så den bliver attraktiv overfor tilflyttere. Nye borgere, som kan øge antallet af arbejdspladser og derigennem øge mulighederne for at styrke velfærden i kommunen.

Kulturen og integrationen går hånd i hånd. I Aligo Francis' første tid i Danmark var tanken at rejse til Sverige, men hans opholdstilladelse gik heldigvis glat igennem, og parret slog sig ned i et parcelhus i Næstved.

Byen er Naest Ved Afrika

Fra begyndelsen brugte han sin egen oplevelse af, hvordan det er, når en fremmed kultur rammer den danske. Aligo Francis fandt hurtigt ud af, at der manglede et sted, hvor mennesker som ham selv kunne mødes.

Det blev begyndelsen på foreningen Naest Ved Afrika. Han fik hurtigt styr på regler og vedtægter og samlede seks personer til den stiftende generalforsamling, hvor han blev formand. Det er han iøvrigt stadig.

Mødet med ligesindede

- Jeg husker, hvor glad min sagsbehandler blev for idéen. Målet var at udbrede kendskab og venskab, når man kommer til byen fra et helt andet land. Det er en stor glæde, hvis man kan møde en, der har prøvet, hvordan det er. Foreningen arbejdede tæt med sagsbehandlerne og i 2010 havde vi 35 medlemmer, som vi begyndte at holde kulturaftener for. Gennem årene har vi holdt arrangementer i Gl. Ridehus, hvor alle har været velkomne til at kigge forbi og se og smage på Afrika. Vi er også repræsenteret på Foreningernes Dag.

Aligo Francis oplyser, at Naest Ved Afrika nu har 600 medlemmer, og der arbejdes stadig med at tage godt imod nye borgere og hjælpe til med de helt basale ting. I Afrika tænder man bål, når der skal laves mad. Derfor er en vejledning i brugen af et komfur vigtig. Erfaringer viser, at det kan gå gruelig galt, hvis man bruger det forkert.

Lokal kontakt med familier

Naest Ved Afrika har et tæt samarbejde med Center For Arbejdsmarked, ligesom der er oparbejdet kontakt til 18 familier, der er til rådighed for at tage imod afrikanere og fungere som netværksfamilie.

Der er stadig brug for, at få kontakt til lokale familier i Næstved Kommune. Det er afgørende for en vellykket integration.

Aligo Francis sidder naturligvis med i Intergrationsrådet, og han kæmper for sin sag, men stiller også krav til de etniske tilflyttere. De skal også tage ansvar, og så handler det i bund og grund om større åbenhed fra begge sider.

Du har vist fået meget sol..

.
Humor hører med til åbenhed. Aligo Francis mindes stadig en episode, for snart ti år siden, hvor han ventede på grønt lys ved en fodgængerovergang. - Hold da op - der har vist været meget sol, der hvor du bor, lød det fra en smilende mand, der også ventede på grønt.

- Det var i krydset Karrebækvej- H.C. Andersens Vej. Jeg tænker stadig på det, når jeg kører forbi. Det er lige dét der er brug for, når det bliver sagt på den gode måde. Humor er vejen til en god snak, der også kan gøre op med fordomme, siger Aligo Francis.

Hotel, vandkultur og lufthavn

Alt handler om vilje i integrationen. Byens mange foreninger er et aktiv, der er med til at mennesker får lyst til at vælge Næstved. Aligo Francis føler sig hjemme i Næstved, og musikken nyder han - både i sit eget selskab og sammen med andre. Når han holder foredrag bliver adunguen hevet frem og så synger og spiller han meget gerne.

Når han tænker over, hvad Næstved har brug for i fremtiden, så står der en lufthavn og et nyt hotel på ønskelisten.

- Hoteller er med til at tiltrække turister. Næstved fortjener også at få et vandkulturhus. Det vil også få flere til byen, og blive et aktiv. En lufthavn kunne jeg godt tænke mig, fordi det vil styrke transporten til byen og få flere øjne på byen.

Mandelas død viste vejen

Aligo Francis tænker meget på de unge. En udvekslingsby for studerende i Uganda vil være med til at afmystificere mange ting. Debutanten i byrådet er vokset op i et land, hvor meninger har splittet folk og fået folk til at slås og slå ihjel.

Derfor har politik egentlig aldrig interesseret ham. På dagen, hvor Nelson Mandela dør, sker der noget. Sammen med byrådets John Lauritzen, der også er afgået ved døden i mellemtiden, fik de arrangeret en mindehøjtidelighed for Mandela, og talen står Aligo Francis for.

- Jeg sagde noget om, at jeg også så mig selv lidt som en Nelson Mandela, og bagefter henvendte Dusan (Dusan Jovanovic - daværende medlem af byrådet, red.) at jeg skulle gå ind i politik. Og lige i det øjeblik tøvede jeg slet ikke. Jeg tænkte - ja, det er det, jeg skal.

Aligo Francis blev opstillet som nummer 16 på listen, og han er ydmyg og taknemmelig over at 157 vælger troede på hans kompetencer.

Aligo Francis, 36 år.

Han er nyvalgt medlem af byrådet og bor i Appenæs, sammen med sin danske hustru og deres fire hjemmeboende børn. Han arbejder som omsorgsmedhjælper for voksne mennesker med autisme.

Din største udfordring i byrådsarbejdet?

- Min største udfordring i byrådsarbejdet er, at finde min fulde rolle som byrådsmedlem samt håndtere opgaverne rigtigt og målrettet for Næstved borgere. Men det skal også siges at, jeg føler mig allerede godt placeret nu.


Dine vigtigste mål?
- Mit mål er, at være med til at skabe flere arbejdspladser for væksten i Næstved kommune samt velfærden, da det er vigtigt, at vi alle har følelsen af at byde ind og stå sammen. Et godt samarbejde mellem alle Kommunalbestyrelser og direktionen i Næstved kommune. Om et par år vil jeg gerne være helt klar over min rolle i mit udvalgsarbejde samt arbejde for den gode integration og nye arbejdspladser. Og inden næste valg, vil jeg gerne sikre, at de fleste af mine mål fra sidste valg bliver opnået.

Hvad er vigtigt for Næstved?
- Kultur er meget vigtig for mig. En veludviklet kultur betyder meget ift. hvor folk vælger at bosætte sig, specielt de veluddannede lægger vægt på kulturtilbud. Næstved har også brug for en motorvej, for at flere erhvervsdrivende kan fungere endnu bedre samt at flere kommer til.

Sociale medier - er du med?
- Jeg er bruger af sociale medier. Facebook, fordi det er en nem måde at komme i kontakt med Næstveds borgere.

Hvilke 3 app's bruger du oftest?
- Jeg har brugt sociale medier igennem valgperioden og vil forsat udnytte den mulighed. Jeg er mest på Facebook, Nyheder ApS og Google.

Hvor finder du lokale nyheder?
- Jeg abonnerer på Sjællandske og der finder man de fleste lokale nyheder.

Hvis du var borgmester?
- Hvis jeg var borgmester, ville jeg arbejde for at sikre flere arbejdspladser og på den måde udvikle velfærden i vores kommune.

Hvordan slapper du bedst af?
- Jeg slapper bedst af, når jeg sidder på min sofa og ser nyheder, eller lytter til musik.

Laver du selv mad? Hvad er din livret
- Jeg elsker at lave mad. Det er lige min hobby, det med at står i køkkenet. Det er mit bedste rum i huset. Min kone og jeg skiftes til at lave mad. Jeg elsker at spise and og især juleretter.

Hvad ser du på tv?
- Jeg ser mest nyheder på tv og komedier. Det at grine ind imellem er bare fantastisk og det fjerner stress.

Film/serier jeg kan lide.
- Jeg er til actionfilm og alle komedier er lige mig. De nye afsnit af Klovn ser jeg blandt andet sammen med min kone.

Hvilken musik hører du for tiden?- Jeg hører musik næsten hver dag, og når jeg kommer til det, så er der total fest i min egen verden. Jeg er stor fan af reggae musik, men for det meste handler det om god musik. For tiden hører jeg Rasmus Seebach, ''farfar'' Kim Larsen, Lukas Graham og de nyeste danske hits på Spotify.

Hvornår er du off-line Og hvor længe?
- Jeg er off-line, når jeg er på arbejde, og under min dyne, men også når vi er sammen med vores venner og til familiehøjtideligheder.

Dit favorit transportmiddel.
- Jeg elsker min bil, ser den som mit favoritlegetøj. Er også på cykel ind imellem.

Din bedste/næste ferie?
- Jeg var fornylig i Ungarn med hele familien og har haft en fantastisk oplevelse sydpå. Jeg husker min sommerferie, hvor hele familien også hyggede sig i sommerhus i Ulfborg i Jylland.

Dit største forbillede.
- Jeg har mange forbilleder fx Lucky Dube (en kendt sydafrikansk reggae musiker) men Barack Obama ser jeg meget op til. Han har en fantastisk personlighed, og jeg er meget optaget af hans politiske viden samt måde at behandle folk på. Sådan vil jeg gerne være.

Nyhedsbrevet for Sjællandske Næstved / Ugeavisen Næstved/ Søndagsavisen Sydsjælland
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 06.00
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk