5. august 2020
Mette Restrup fra Næstved har været på sit livs drømmerejse. Hun er guldsmed og har været i Brasilien for se, hvordan ædelstene udvindes fra minerne - her besøger hun en pegmatitmine. Foto: Selfie
gallery icon

Se billedserie

Mette Restrup fra Næstved har været på sit livs drømmerejse. Hun er guldsmed og har været i Brasilien for se, hvordan ædelstene udvindes fra minerne - her besøger hun en pegmatitmine. Foto: Selfie
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Guldsmed omgivet af diamanter og ædelstene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Guldsmed omgivet af diamanter og ædelstene
Ugeavisen Næstved - 27. december 2019 kl. 16:13
Af Jan Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En blå akvamarin, en grøn smaragd... Det er altid en oplevelse, at sidde med smukke ædelstene mellem fingrene, og for Mette Restrup er det fremtiden for hendes rejse og uddannelse i et liv med smykker.

Hun er guldsmed hos T & J Design Smykker i Næstved. Her er hun udlært, og hendes engagement i forretningen resulterede i et tilbud, hun ikke kunne sige nej til. Hun har været på en uddannelsesrejse til Brasilien med Niels Ruddy Hansen fra Gemmologisk Selskab i Danmark.

- Som turist har man ikke mulighed for at komme ud og besøge miner, men Niels Ruddy Hansen har et netværk, der gør det muligt at se, hvor ædelsten kommer fra. I i løbet af næsten tre uger rejste jeg sammen med en gruppe på kryds og tværs i Brasilien, fortæller Mette Restrup.

Inden rejsen var hun betænkelig ved tanken om klapperslanger og skorpioner - og ikke mindst at skulle undvære sine børn. Men hun glemte hurtigt alt om farlige dyr.

I nationalparken Diamantina hikede hun i tre dage og passerede områder, hvor vandet fra bjergene har fosset ud over klipperne i generationer.

Vandet fører både diamanter og ædelstene med sig, som skjuler sig i huller og i fordybelser på de glatte klipper.

- Hvis man finder noget, så er aftalen, at man deler det med guiden. Jeg fandt desværre ikke nogen diamanter, siger Mette Reestrup og smiler.

Hun føler sig alligevel meget heldig, for rejsen har skabt større indsigt og forståelse for de smukke ædelstene som tages for givet, når de bestilles hjem til et smykke - til en speciel lejlighed og en særlig person.

- Man får et helt andet forhold til det, når man har stået derude og set, hvad der skal til for at udvinde stenene.

- Jeg har været i Belmont Mine, som en af verdens største smaragd-miner. Her er sikkerheden i top og ædelstene køres ud på vogne.

- Men vi besøgte også små steder, hvor det er familier der har fundet værdier i deres jord. Her er der bare en to-tre mennesker, som selv knokler og sprænger sig ned i klipperne. Her bygger virksomhedskulturen på tillid, og de ansatte kontrolleres ikke, når arbejdet slutter.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk