10. august 2020
Købmand Per Jensen er stolt og tilfreds med at kunne forene forretning og miljømæssig ansvarlighed. Foto: Henrik Førby Jensen
Købmand Per Jensen er stolt og tilfreds med at kunne forene forretning og miljømæssig ansvarlighed. Foto: Henrik Førby Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Wika Meny er med i klimakampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Wika Meny er med i klimakampen
Ugeavisen Køge - 23. juli 2020 kl. 15:21
Af Henrik Førby Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

WIKA MENY har fokus på klimaet. Fremadrettet sparer butikken miljøet for udledningen af minimum tre ton CO2 om året. Det er resultatet, efter at butikken i 2019 fik monteret et energistyringssystem med måleudstyr, der overvåger strømforbruget.

Målingerne viste, at butikken kunne reducere el-forbruget. Den øgede opmærksomhed gør, at der nu bruges 14.000 kWh mindre end året før. Det svarer til strømforbruget i tre parcelhuse, beboet af to voksne og to børn.

WIKA MENY har løbende bygget om og moderniseret butikken. I den forbindelse er der hver gang blev tænkt energi ind i løsningerne. Ved den store ombygningen i år 2013 blev strømforbruget reduceret med cirka 30 procent. Senest er grøntafdelingen bygget om, hvilket betyder, at butikken vil spare endnu mere strøm fremadrettet.

Købmand Per Jensen er godt tilfreds med at kunne forene forretning og miljømæssig ansvarlighed.

- Sidste gang, vi byggede om, sparede vi 30 procent på vores C02 - det her kommer oveni. Vi er stolte af at kunne bidrage til reduktionen af klimaaftrykket. Justeringerne på vores anlæg og adfærdsændringerne i det daglige skaber besparelser til gavn for miljøet, men også for butikkens økonomi, siger han.

Overvågningen af el-forbruget er i princippet det samme, som når en løber benytter et sportsur, der måler puls, blodtryk og kalorieforbrug. Udstyret bliver monteret i tilknytning til butikkens hovedtavle og aflæser automatisk forbruget af strøm i forskellige dele af butikken.

Det nye udstyr og indsigten i forbruget giver samtidig butikken mulighed for hurtigt at opdage uhensigtsmæssigheder og defekter ved for eksempel køle- og fryseudstyr, ventilationen eller belysningen for butikken.

Energioptimeringen er gennemført i samarbejde med købmandsfonden KFI, der har finansieret projektet via en uddeling. KFI har indtil nu hjulpet 100 butikker over hele landet med at nedbringe elforbruget. På landsplan har det resulteret i fremtidige besparelser på 3,3 millioner kWh om året. Det svarer til 658 ton C02 eller forbruget af strøm i cirka 700 parcelhuse.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk