26. oktober 2020
Gamle programmer fra Kyndelmisse. Foto: Køge Arkiverne
gallery icon

Se billedserie

Gamle programmer fra Kyndelmisse. Foto: Køge Arkiverne
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Glimt fra Køges historie: Køges funklende tradition

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Glimt fra Køges historie: Køges funklende tradition
Ugeavisen Køge - 25. januar 2020 kl. 06:15
Af Xenia J.L. Jørgensen, Køge Byhistoriske Arkiv

Vi nærmer os den første fredag i februar 2020 - og i Køge betyder det selvfølgelig kyndelmisse!

Sidste år havde vinterkulturnatten 25 års jubilæum, og den opmærksomme køgenser ved, at det er på et hængende hår, at traditionen overlevede til det nye årti. Gennem årerne har kyndelmissen været lyspunkt for hele byen - ganske passende, siden kyndelmisse betyder kertemesse eller lysenes messe - og på arkivet, har vi gravet lidt i den funklende byhistoriske tradition.

Den første vinterkulturnat blev afholdt i 1995 da Køge bibliotek, Køge Byhistoriske Arkiv, Køge Bio, Køge Kirke, Køge kommunale musikskole og Køge museum gik sammen, om skabe arrangementet.

Formålet var at: "tænde lys i mørket" og skulle i modsætning til sommerkulturaftenen, der tiltrak turister fra nær og fjern i forbindelse med Sjælland Rundt, være for byens borgere.

Programmet fra 1995 er trykt på mørkeblåt papir, drysset med sølvstjerner og har et vers fra "Oldermandssangen" af Erik Mogensen på bagsiden.

Under den første vinterkulturnat pustede man bl.a. liv i en gammel tradition fra 1960erne ved at lære byens børn, hvordan man laver roelygter. Derudover gik man gaderne tynde ved adskillige byvandringer - selvfølgelig med lygter.

Om den første vinterkulturnat skrev Dagbladet d. 6/2 1995: "På forhånd var Kulturnattens arrangører spændte på, om de kunne hamle op med »Eleva2ren« og »Husk lige tandbørsten«. Som aftenen skred frem stod det klart, at det slet ikke var noget problem." - En glødende succes.

I 1997 skiftede vinterkulturnatten navn til kyndelmisse.

Kulturnat-navnet havde Køge overtaget fra Helsingfors, men efter at Roskilde og København også var begyndt at bruge navnet, mente man, at det var blevet for slidt.

Igennem tiden har Kyndelmisse bl.a. budt på temaer som kaos, vand, forvandling og mange flere.

Ved Kyndelmisse i år inviterer Køge Byhistoriske Arkiv til en lille udstilling om de to måske mørkeste- og lyseste tider i Køge- og Danmarkshistorien: Besættelsen og befrielsen. I vores lokalhistoriske biograf viser vi gamle film fra Køges historie og byder på popkorn samt en kop erstatningskaffe a la besættelsestiden.

Besøg også arkivet til åbent hus og få en snak om, hvad du finder i arkivets samlinger.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk