21. november 2017
FOTO: THOMAS OLSEN 180515 ¬ NATURVEJLEDER MARIE ROLAND NATURSTYRELSEN STORSTR¯M
FOTO: THOMAS OLSEN 180515 ¬ NATURVEJLEDER MARIE ROLAND NATURSTYRELSEN STORSTR¯M
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kratlusker i en mikro-natur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kratlusker i en mikro-natur
Ud i naturen - 08. marts 2017 kl. 11:48
Af Marie Roland, naturvejleder ved Naturstyrelsen Storstrøm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For nogle år siden var der et slogan, som i al korthed fastslog at Børn har ret til krat. Jeg tænker, at vi alle store som små, mennesker som dyr har ret til krat. Det er nemlig en meget taknemmelig naturtype, som vi kan finde både i by og på land. Det er den lille natur i baghaven eller bag boldbanen. Dér, hvor man som barn bygger huler og finder sneglehuse, og hvor man kan gemme sig, hvis man ikke vil findes. Krattet er også der, hvor man som voksen kan glædes over naturens mangfoldighed på de ydmyge steder.

arrow Læs også: En svale gør ingen sommer - eller gør den?

Buskene, der danner krattet, er typisk tjørn, slåen, hyld og hassel og bunddækket er tit stikkende vækster som brombær og tidsler. Det gør krattet tæt og ufremkommeligt for mennesker, men udgør et glimrende skjul især for småfugle. På en kold vinterdag giver krattet netop den læ og beskyttelse som mejser, spurve og finker har brug for. Krattet er selv ind i den sene vinter og det tidlige forår også et spisekammer. Der hænger enkelte stædige bær tilbage på de nøgne grene, insekter skjuler sig under barken og musene guffer i sig af deres forråd af mirabelsten og nødder.

Står man et sted, hvor krattet bare får lov at passe sig selv, vil man over en generation eller to opdage, at krattet langsomt bliver til skov. Torne er skovs vugge hedder det lidt poetisk, og det betyder blot, at mange små træer vokser op i ly af hidsige torne. Hurtigt voksende træer som ahorn, ask, rød-el og mirabel har en fordel i starten. Senere tager eg og bøg over, og krattet fortsætter i randen af skovbevoksningen. Det kræver læ og god jordbund. I det åbne land eller ude langs vandet sørger blæsten og sandet for at krattet forbliver krat og de små forkrøblede buske kan være ældgamle.

Krattet er små øer af vild natur i et ellers velfriseret land. Langs marker, i industrikvarteret eller midt inde i byen og udgør krat en mangfoldig mikro-natur, hvor dyr og planter slet og ret får lov at være i fred. Inden der kommer blade på træerne, kan man lige nu få et sjældent kig ind i krattets skjulte verden. Forleden blev jeg opmærksom på nogle jordhuller og foran hullerne masser af grus i en kratbevokset østvendt skråning. Her boede tydeligvis en hel rævefamilie, men krattet skjulte deres eksistens for nysgerrige øjne.

Vil man midt på Sjælland til fods ud på en »kratluskertur« og opleve et sammenhængende krat i marathonlængde, så er naturstien Fodsporet mellem Næstved, Slagelse og Skælskør et oplagt sted. Før i tiden gik her en jernbane, men nu kan man stoppe op og nyde krattet der bobler af fuglekvidder og rasler af mus og inden længe dukker firbenet op af sit vinterhi, og så er foråret for alvor over os.

arrow Stress af på vandet, og gå i et med naturen
14. maj 2017 kl. 12:50 Opdateret: kl. 12:07
arrow Engblommerne holder bladene tæt
02. maj 2017 kl. 11:45 Opdateret: kl. 14:54
arrow Solbadning for krybdyr og planter
13. april 2017 kl. 13:59 Opdateret: kl. 12:23