24. november 2017
Det er kun godt for os andre, men synd for dem, der ikke kender og tør spise en af de velsmagende rørhatte, som kan findes i de fleste sjællandske skove - her er det en brungul rørhat. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Det er kun godt for os andre, men synd for dem, der ikke kender og tør spise en af de velsmagende rørhatte, som kan findes i de fleste sjællandske skove - her er det en brungul rørhat. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jo mere du ved, jo sjovere er det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jo mere du ved, jo sjovere er det
Ud i naturen - 01. september 2017 kl. 08:45
Af Søren Grøntved Christiansen, biolog og naturvejleder
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vi har alle prøvet det. At gå en tur i naturen og få øje på noget, som vi ikke ved, hvad er. De fleste oplever det nok på hver eneste tur.

Selvfølgelig kan man glæde sig over at se nogle kønne farvestrålende blomster, eller høre en karakteristisk fuglesang, men det er nu lidt sjovere, hvis man ved lidt om det, man ser. Det kan bare være, hvad fuglenes og blomsternes navne er, eller det kan være noget om deres biologi.

Tidligere var man afhængig af gode håndbøger for at kunne sætte navn på blomster, fugle, insekter, svampe og alle de andre organismer.

I dag er det blevet meget nemmere. Alt kan findes på nettet. Men ligesom med håndbøgerne kan det være svært selv at finde det rigtige navn og ikke mindst at være sikker på bestemmelsen.

Her kommer foreningers hjemmesider, grupper på Facebook og diverse apps en til hjælp. Her er det muligt at uploade et foto og lynhurtigt at få eksperthjælp til bestemmelsen.

Men den bedste måde er nu at følges med en kyndig på ture i naturen. Er man så heldig at kende en, der vil lære fra sig, er det skønt. Ellers må man deltage i en af de ekskursioner, som myndigheder og foreninger arrangerer i stort tal. Det kan være »brede« ture med naturvejledere eller mere målrettede ture med de grønne foreninger. Det kan også være ture rettet mod indsamling af spiselige ting fra naturen: Spiselige urter, snapseurter eller svampe.

Vi er godt i gang med svampesæsonen, og her bliver kendskabet til arter lige pludselig meget vigtigt. Ja, i nogle tilfælde måske livsvigtigt.

Det kan gå an, at man ikke tør samle en rigtig god spisesvamp. Det er ærgerligt, men det er der ingen, der dør af.

Meget værre er det, hvis man tror, man kender sine svampe uden at gøre det. Der forekommer desværre alvorlige forgiftninger på grund af manglende kendskab til arterne og ikke mindst manglende erkendelse heraf.

Nu er det så godt for os andre, at der ikke render flere millioner danskere rundt i naturen og kan kende de gode spisesvampe. Svampene ville næppe blive udryddet, da det kun er deres frugtlegemer, der bliver samlet, mens selve svampen i form af sit underjordiske mycelium lever videre. Men vi andre ville få færre svampe i kurven.