1. august 2021
- Vi har set rotter i lejligheder på både 2. og 3. sal, hvor de har stemt sig op igennem faldstammen, fortæller Tom Ewers. Foto: Mik
gallery icon

Se billedserie

- Vi har set rotter i lejligheder på både 2. og 3. sal, hvor de har stemt sig op igennem faldstammen, fortæller Tom Ewers. Foto: Mik
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: De formerer sig - de rotter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: De formerer sig - de rotter
Opdateret 16. marts 2016 kl. 10:19
Taastrup - 15. marts 2016 kl. 12:24
Af Josefine Klitgaard

I de 20 år, hvor Tom Ewers brolægning og kloakfirma har eksisteret på Rugvænget i Taastrup, er der mere travlt end nogensinde på grund af de mange anmeldelser af rotter.

- Der er en kraftig stigning af rotteanmeldelser i Danmark og i særdeleshed i de større byer, hvor de fleste mennesker bor. Der er der flest kloakker og gode levevilkår for rotter, siger kloakmesteren.

Det er en kombination af den milde vinter og et krav fra EU om brug af svagere gifte, der er årsagen til, at de mange rotter trives i bedste velgående.

Men Tom Ewers og hans syv ansatte gør, hvad han kan for at hjælpe folk med at komme af med de uindbudte gæster.

- Jeg har blandt andet investeret i et kostbart tv-udstyr, som vi kan sænke ned i kloakkerne, for at se rørenes tilstand og deres tilbageblevne levetid, fortæller Tom Ewers og fortsætter:

- Det nye er jo, at vi kan sikre ejendomme mod rotter, og det gør vi ved først og fremmest at udføre den her tv-inspektion. Når vi har gjort det, konstaterer vi måske, at kloakken er i orden, men i 70 - til 80 procent af de huse, der er mere end 30 år gamle, finder vi skader, hvor rotterne kan gnave sig ud. Eller har gnavet sig ud.

Tom Ewers forklarer yderligere, at der er størst sandsynlighed for, at rotterne kommer ind gennem kloakken.

- Rotterne trænger ud af kloakkerne, fordi der i mange år har været en mangelfuld vedligeholdelse, eller rettere slet ingen. Når man trækker/skyller ud i toiletter, tænkes der ikke mere over det, det skal bare virke, siger Tom Ewers og tilføjer:

- De skyer ikke vandlåsen i et toilet. Vi har set rotter i lejligheder på både 2. og 3. sal, hvor de har stemt sig op igennem faldstammen.

Kan holde dem nede

- Vi kan bekæmpe rotterne, men ikke fjerne dem. Det vi oplever i øjeblikket er en kraftig stigning, understreger Tom Ewers og tilføjer:

- Grunden til, at vi får alle de her henvendelser, er, når rotterne har bevæget sig ind i stikledningerne til parcelhusene. På grund af vores tv-udstyr oplever vi tit, at der findes rottereder, og de findes typisk i de rør, der ikke længere er i brug eller har en meget lille vandtilførsel som for eksempel et afløb i en kælderskakt.

Den lovpligtige mildere gift, der i dag bliver brugt mod rotter, virker ikke altid, som den burde.

- Vi har aldrig før haft en vinter med så mange rotter af flere årsager, siger Tom Ewers og fortsætter:

- For det første var der for nylig en omregulering af miljøloven, så giften ikke længere er så stærk, samtidig er rotterne blevet resistente over for den gift, der har været brugt i mange år, hvilket er medvirkende til, at rotterne får bedre levevilkår. Gamle betonrør, der er mere end 40-50 år gamle er meget porøse, og vi ser tit revner og brud, hvor rotterne kan trænge ud. To cm er nok til, at en rotte kan komme ud, kan den bare få kraniet ud, skal den nok få resten af kroppen med.

Kæmper med politikerne

Mange børnefamilier oplever at flytte ind i et gammelt hus, hvor der måske i årevis har boet et ældre ægtepar - eller en enlig.

- Så kommer der pludselig gang i hele systemet, hvor rotterne i en længere periode har haft mulighed for at bygge reder i fred og ro. I øjeblikket kæmper vi, i bestyrelsen for Danmarks Kloakmestre, med politikerne om at få en tv-inspektion i kloakken gjort til en del af en tilstandsrapport, når man er huskøber. Og vi anbefaler derfor altid køberne om at få et advokatforbehold, siger Tom Ewers og tilføjer:

- I dag er der masser, der står tilbage med kæmpe problemer.

Sydkystens Brolægning & Kloak, er medlem af Certificerings-ordningen Kloakmestrenes TV-inspektions ordning. KTVI. Se mere på www.KTVI.dk

- Vi har to operatører, der er specielt uddannet til at udføre Tv-inspektioner, vi udfører omkring 200 tv-inspektioner om året, fortæller Tom Ewers og understreger:

- Vi udfører mange tv-inspektioner for både private husejere og boligforeninger.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?