21. november 2018
Mange var mødt frem for at deltage i Høreforeningen valgmøde. Foto: Henrik Frydkjær
gallery icon

Se billedserie

Mange var mødt frem for at deltage i Høreforeningen valgmøde. Foto: Henrik Frydkjær
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Valgmøde: Høretab, isolation og demens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Valgmøde: Høretab, isolation og demens
Taastrup - 17. oktober 2017 kl. 07:35
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fire regionspolitikere bakker op om kortere ventetid til høreapparatbehandling.

Hver sjette voksne borger i Region Hovedstaden har høreproblemer, og der var godt nyt til dem, da Høreforeningen holdt valgmøde i Kulturhuset på Poppel Allé torsdag den 12. oktober.

Fire kandidater til regionsrådsvalget i november, herunder den nuværende formand for regionens sundhedsudvalg Karin Friis Bach (Radikale Venstre) bakkede nemlig op om Høreforeningens ønske om meget kortere ventetid på høreapparatbehandling og en behandlingsgaranti på området. Det er regionen, der har ansvaret for behandlingen.

Også Lars Gaardhøj (S), Carl Andersen (LA) og Ken Patrick Petersson (Alternativet) deltog i debatmødet.

I dag er der 38 ugers ventetid på at komme til de første undersøgelser til høreapparatbehandling på Bispebjerg hospital. Konsekvenserne af ubehandlede høretab er store, og Høreforeningens landsformand Majbritt Garbul Tobberup kunne da også give eksempler på borgere, der mistede deres arbejde, ikke kunne følge studier og måtte betale mange tusind kroner for at købe sig til høreapparater hurtigt.

- Når jeg hører de historier, så bliver vi nødt til at se på de lange ventelister. Og vi må også se på systemerne, for det er helt gak med genhenvisninger og overgangen mellem barn og voksen, sagde Karin Friis Bach.

Høreforeningen fik alle fire politikeres opbakning til, at ventetiden på høreapparater skal nedsættes til fire-otte uger. Det er nemlig den normale ventetid under behandlingsgarantien, som høreapparatbehandling ikke er omfattet af.

Sorteper
- Alt handler om prioritering. Og her trækker høreområdet sorteper, fordi I ikke har behandlingsgaranti. Hvis Folketinget lavede behandlingsgaranti, ville det være nemmere for regionen at sende opgaven i udbud, fordi I så ville have ret til at gå et andet sted hen og få behandling. I har ringere rettigheder, sagde Lars Gaardhøj.

Alle fire politikere udtrykte vilje til at tale med deres folketingspolitikere om behandlingsgarantien.

Ligeledes blev politikerne gjort bekendt med, at Region H modsat andre regioner stadig kræver, at borgerne skal tilbage til ørelægen og have en henvisning, når de allerede har fået høreapparater en gang før.

- Min hørelse er ødelagt en gang for alle, og hospitalet bruger end ikke høreprøven fra ørelægen, forklarede Høreforeningens landsformand og tilføjede, at regionen kan spare millioner på at fjerne genhenvisningskravet, der irriterer rigtig mange brugere.

- Det var jeg ikke klar over, sagde Karin Friis Bach og kunne oplyse, at man arbejder på at adskille lægers og hospitalsafdelingers økonomi og aktivitet, så det ikke handler om at tjene penge, hver gang man ser en patient.

- Det giver god mening at fjerne den genhenvisning, når de har fjernet den i andre regioner, sagde Lars Gaardhøj.

- Lad os gøre det. Så bliver der flere penge til specialbehandlinger på hospitalerne, sagde Carl Andersen.

- Et super forslag. Fantastisk, kommenterede Ken Patrick Petersson.

God debat
På mødet blev der stillet mange gode spørgsmål fra salen.

Blandt andet om politikerne kendte til sammenhængen mellem høretab, isolation og demens.

- Jeg har ikke tænkt over den sammenhæng. Det er endnu en grund til at få ventelisterne med, sagde Karin Friis Bach.

- Det handler ikke kun om, at det kan betale sig. Det er utilstedeligt at lade nogen bo i vores samfund uden at kunne være aktivt til stede, sagde Ken Patrick Petersson.

Ligeledes blev såkaldte hørehuse foreslået, hvor man samler hjælpen til mennesker med høreproblemer et sted, noget politikerne også synes var en god ide.

Livskvalitet blev et af nøgleordene denne aften, hvor debatten også handlede om, at ikke alt kan måles i økonomi. At høre er en yderst vigtigt del af at have et godt liv, både socialt, arbejdsmæssigt og som borger.

Desværre blev valgmødet ret forsinket af, at teleslynge-teknikken ikke fungerede i kulturhuset, og Høreforeningens skrivetolke måtte på det store lærred for at alle kunne følge med.

- En øjenåbner for jeres udfordringer, kommenterede Lars Gaardhøj det med.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk