19. oktober 2021
Kunstner Torben Nielsen sammen med årets vinder af Åbne Atelierdøres konkurrence, Anni Wagner Holm. Kunstværket i hendes hænder er magen til det værk, hun allerede har stående derhjemme, og som er en medvirkende årsag til, at hun har peget på Torben Nielsen som kunstneren, hun vil indløse sit gavekort hos. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Kunstner Torben Nielsen sammen med årets vinder af Åbne Atelierdøres konkurrence, Anni Wagner Holm. Kunstværket i hendes hænder er magen til det værk, hun allerede har stående derhjemme, og som er en medvirkende årsag til, at hun har peget på Torben Nielsen som kunstneren, hun vil indløse sit gavekort hos. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Torbens kunst skal betyde noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Torbens kunst skal betyde noget
Taastrup - 04. oktober 2019 kl. 18:54
Af Lisbeth Jansen

Det var en meget glad og forbavset Torben Nielsen, der lod sig overraske af et hold fra Åbne Atelierdøre i Høje-Taastrup, som bankede på i hans hjem og atelier i Hedehusene torsdag.

arrow Læs også: Lokal kunstner fylder 80: Fik en lille én under bordet med borgmesteren

Torben Nielsen er kunstner med speciale i keramik, stentøj og raku, og han troede, han havde en aftale med et af foreningens bestyrelsesmedlemmer Ruth Trier, som havde forberedt en dækhistorie om en kop i stentøj, der skulle kopieres.

Koppen havde hun da også med, men da et hold af seks mennesker så troppede op i Torben Nielsens have, kom reaktionen prompte.

- Hvad Søren sker der? Så skulle jeg da have taget pænt tøj på, lød det fra Torben Nielsen, der stod i sit arbejdstøj med hænderne på sin raku-ovn.

Udvalgt af vinder

Anledningen til besøget og overraskelsen var, at vinderen af årets udgave af Åbne Atelierdøres konkurrence havde besluttet sig for at bruge sit vundne gavekort hos Torben Nielsen.

Gavekortet er sponsoreret af Danske Bank i Taastrup, og derfor var filialdirektør Carsten Rose en del af holdet.

Billede

- Jeg er meget optaget af, at have et budskab. Kunsten skal betyde noget og have en historie, lyder det fra keramiker Torben Nielsen. Her er det hans værk »Global Klimamarch«, der står til tørring og senere skal brændes og males. Foto: Lisbeth Jansen


Også en glad konkurrence-vinder Anni Wagner Holm deltog. Under Åbne Atelierdøre i september havde hun været forbi fem kunstnere og kunne derfor være med i lodtrækningen om gavekortet, der skal bruges hos ét af arrangementets kunstnere efter eget valg.

- Jeg kan så godt lide Torbens keramik, og jeg har allerede én af hans figurer derhjemme, som bliver beundret meget, når jeg har gæster, sagde hun efter selve overraskelsen.

Selv er hun billedkunstner og maler, så keramikken er et godt supplement til det øvrige kunst, hun har i sit hjem.

- Torbens udtryk er impulsivt, og man bliver glad af at se på det, uddybede Anni Wagner Holm om årsagen til, at hun har peget på Torben Nielsen.

Keramikkens væsen

Da Torben Nielsen havde fundet sig selv igen, forklarede han velvilligt og gerne om sin måde at arbejde på.

Den 71-årige kunstner har en baggrund som pædagog og SFO-leder, men faldt for keramik og raku under sin studietid og vidste allerede dengang, at han med tiden ville fordybe sig i keramikkens væsen.

Mange af hans værker har udgangspunkt i et ordsprog eller en talemåde, som bliver fortolket kreativt eller meget bogstaveligt.

- Jeg er meget optaget af, at have et budskab. Kunsten skal betyde noget og have en historie, forklarer han.

Billede

»Nå, dér er du« hedder dette kunstværk af Torben Nielsen. Foto: Lisbeth Jansen


- Ofte får jeg mine idéer lige inden jeg for alvor vågner om morgenen. Så skynder jeg mig at lave skitser af idéerne. Det er typisk enten noget alvorligt eller noget morsomt, og jeg kan godt lide at observere folks reaktioner, når de ser mine værker på udstilling. Se for eksempel her, siger han og peger på et af sine værker, der hedder »Nå, dér er du«.

- Det er en mand, som ser sig selv i spejlet, fordi han ikke kan få øje på sin tissemand, når han ser ned af sig selv, lyder forklaringen med et smil.

- Når jeg først har lavet en skitse, kan jeg ikke vente med at komme i gang, siger han.

Når Torben Nielsen er færdig med at forme sine værker i ler, står leret til lufttørring og bliver senere brændt i én af hans ovne. Senere glaserer han værkerne med hjemmelavet glasur, som han har en nærmest forskningsbaseret tilgang til med journalføring.

- Min kunst er kommet til at fylde mere, end jeg først troede det ville. Når jeg fordyber mig, går tiden så hurtigt, at den nærmest ikke eksisterer mere.

Hvem skal bestemme?

For Torben Nielsen er leret blevet kunstformen af en særlig grund.

- Det er de muligheder og begrænsninger , der ligger i det. Er det mig eller leret, der skal bestemme over det færdige resultat? Specielt i raku-ovnen, skal man være heldig. Jeg tror jeg har en spild-procent på omkring de 30, siger kunstneren og fremviser glad en selvbygget ovn i mursten, der står i haven.

Leret sættes ned i et hul i ovnen, når der er mellem 900 og 1000 grader varmt, og netop varmen er årsagen til, at det kan gå begge veje med leret, fordi det er så varmt, når det er færdigt, at det kan gå i stykker eller få et andet udseende end først tænkt.

arrow Blev forelsket i kunstværk: Har ramt det rigtige udtryk
21. september 2020 kl. 20:13 Opdateret: kl. 22:10
arrow Kunstner inviterer indenfor i den skabende proces
21. august 2020 kl. 06:01 Opdateret: kl. 11:13
arrow Åbnede dørene for borgerne: Der skal være tid til den gode snak
10. september 2019 kl. 10:01 Opdateret: kl. 09:30

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Rejser du til udlandet i år?