22. juni 2021
Det er på byggeriet af Læringshuset i Nærheden, at entreprenøren fik en bod på 36.400 kroner, som administrationen efterfølgende har annulleret. Men den går ikke, lyder det fra Socialdemokratiet og Enhedslisten, mens De Konservative mener, det var en fornuftig beslutning. Foto: Jens Wollensen
Det er på byggeriet af Læringshuset i Nærheden, at entreprenøren fik en bod på 36.400 kroner, som administrationen efterfølgende har annulleret. Men den går ikke, lyder det fra Socialdemokratiet og Enhedslisten, mens De Konservative mener, det var en fornuftig beslutning. Foto: Jens Wollensen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Strid om klausuler: Gik embedsmænd for langt?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Strid om klausuler: Gik embedsmænd for langt?
Taastrup - 15. maj 2021 kl. 18:53
Af Stina Felby Egerup og Kasper Ellesøe

Må embedsmænd selv lave et skøn? Og i så fald hvor stort?

arrow Læs også: Debat: Det skal ikke kunne betale sig at overtræde love og regler

Det blev pludseligt et centralt spørgsmål ved en debat om arbejdsklausuler på seneste byrådsmøde i Høje-Taastrup Kommune.

Her skulle politikerne tage stilling til et forslag om skærpelsen af de nuværende arbejdsklausuler - en række krav, kommunen stiller til de entreprenører, der bygger for den.

Men på mødet stillede De Konservative uventet for de øvrige partier et ændringsforslag om, at »administrationen bemyndiges til at kunne udøve skøn i forhold til opkrævning af bod«. Altså, at administrationen skal kunne eftergive en bod, som en entreprenør har fået for at overtræde de politisk vedtagne arbejdsklausuler.

Overtrådt regler?

Det var tydeligt, at forslaget kom bag på Socialdemokratiet og Enhedslisten, og i debatten kom det frem, at emnet havde været diskuteret på det forudgående økonomiudvalgsmøde.

Administrationen har nemlig allerede annulleret en bod på 36.400 kroner, som kontrolenheden har givet en entreprenør på Læringshuset Nærheden, fordi de ikke havde indleveret den relevante dokumentation rettidigt. Begrundelsen for at droppe boden var, at ingen ansatte var blevet underbetalt og for at sikre et fortsat godt samarbejde med entreprenøren om færdiggørelse af byggeriet

Men den går ikke, mener Enhedslisten og Socialdemokratiet.

- Vi har nogle politisk vedtagne arbejdsklausuler, og deri er der intet nævnt om, at administrationen kan foretage et skøn og eftergive en bod. Hvis administrationen bare kan handle sådan, så er der jo ingen grænser for, hvad de kan gøre fremadrettet, siger Peter Faarbæk (S).

Borgmester Michael Ziegler (K) mener til gengæld, at alt er foregået efter bogen.

- Selvfølgelig skal administrationen have lov til at foretage et skøn. Men det har været uklart, om de kunne det, og derfor foreslog vi at få det skrevet ind, så der ikke ville være tvivl fremadrettet, siger han.

Uenighed om notat

Inden byrådsmødet havde politikerne bedt om et notat om råderummet i klausuler, men der er uenighed om, hvad der egentlig er blevet bedt om. Socialdemokratiet mener, de har bedt om at få at vide, hvor i arbejdsklausulerne det stod, at administrationen måtte foretage et skøn.

Borgmesteren mener til gengæld, der blev efterspurgt et notat om, hvor administrationen har brug for et råderum i arbejdsklausulerne - og det er sidstnævnte, der blev lavet et notat på.

Nu har Socialdemokratiet endnu engang bedt om at få et notat på, hvor i arbejdsklausulerne der står, at administrationen må foretage det skøn at eftergive en bod. Svaret herpå bliver afgørende for det næste skridt, som kan være at klage til tilsynet, fortæller Peter Faarbæk.

- Hvis der kommer et klokkeklart svar, så er det kun fint, og vi lukker sagen. Men hvis det bliver et grumset svar, som jeg lidt frygter, at så vil jeg ikke afvise, at vi vil gå videre med sagen. Der er truffet en politisk beslutning om arbejdsklausuler, og den skal administrationen følge. Det er sådan, systemet er skruet sammen, understreger Peter Faarbæk og tilføjer:

- Vi har slet ikke noget imod, at der er plads til en form for skøn eller en kattelem, for administrationen skal have en manøvrerum. Men det, mener vi bare ikke, har været tilfældet, og derfor er det ikke i orden, at de allerede har foretaget det skøn og eftergivet en bod, siger Peter Faarbæk.

Enhedslisten og Socialdemokratiet påpeger begge, at det er den efterfølgende behandling af spørgsmålet, der har været med til at optrappe uenigheden.

- Hvis administrationen bare havde indrømmet, at der var begået en fejl ved at eftergive boden og fortalte, at de havde brug for et råderum, så havde sagen været slut for mig. Det bliver uhyre problematisk, at man eftergiver boden, og at det politiske flertal bagefter ændrer reglerne, fordi borgmesteren synes, det er i orden. Det, at borgmesteren bakker det op, provokerer mig gevaldigt, siger Emil Viskum (EL).

arrow Trodser anbefaling: Krav bliver ikke strammet
16. maj 2021 kl. 07:03 Opdateret: kl. 17:37
arrow Vil ændre bod for at overtræde klausuler: De slipper for billigt
02. september 2020 kl. 07:05 Opdateret: kl. 12:01
arrow Kontrolbesøg på kæmpe skolebyggeri: Der er grund til bekymring
15. august 2020 kl. 13:43 Opdateret: kl. 14:43

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?