15. maj 2021
På en ny udstilling i Byparken i Hedehusene kan man se fotograf Signe Vilstrups 13 portrætter af kvinder fra slumområdet Kibera i Kenyas hovedstad Nairobi. Foto: Signe Vilstrup
gallery icon

Se billedserie

På en ny udstilling i Byparken i Hedehusene kan man se fotograf Signe Vilstrups 13 portrætter af kvinder fra slumområdet Kibera i Kenyas hovedstad Nairobi. Foto: Signe Vilstrup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stærke kvindeskæbner udstillet i Byparken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stærke kvindeskæbner udstillet i Byparken
Taastrup - 07. marts 2021 kl. 14:57
Af Stina Felby Egerup

En ny udstilling i Byparken i Hedehusene stiller i anledning af Kvindernes International Kampdag den 8. marts skarpt på en række kvinders skæbne - og hvordan de har formået at rejse sig efter stærk modgang.

Fotoudstillingen 'Transformation' viser en række portrætter af kvinder fra slumområdet Kibera i Kenyas hovedstad Nairobi. Kvinderne er fotograferet af den danske modefotograf Signe Vilstrup, og både billederne og de tilhørende historier viser, at kvinderne stadig er stærke og stolte, selvom mange af dem for eksempel har været udsat for voldtægt.

- Jeg vidste ikke, hvad jeg gik ind til, da jeg havde min første dag i Kibera, men jeg havde selvfølgelig en forestilling. Mit ønske var at skildre kvinderne på en mere utraditionel måde end den sædvanlige rå reportage-stil man tit ser fra denne slum. Se skønheden i stedet for skraldet og fokusere på kvindernes styrke og stolthed, fortæller Signe Vilstrup.

På udstillingen kan man blandt andet møde Maureen, der som 14-årig bliver tvunget til at droppe skolen, da hendes mor bliver syg. Maureen bliver husassistent hos en rig familie, men bliver misbrugt af en 44-årig morbror i familien, Da hun bliver gravid som 15-årig, bliver hun smidt på gaden uden løn, og det bliver begyndelsen på et liv i mørke af sult, vold og overgreb. Nu er Maureen på vej ud af mørket, og sammen med andre kvinder har hun dannet en gruppe, Unicorn Resistance, som hjælper piger og unge kvinder, der har været udsat for overgreb.

- Her i Kibera bliver piger voldtaget og kan ikke gøre noget ved det. Jeg hjælper dem med at melde voldtægtsmændene til politiet og at få deres sager for retten. Jeg drømmer om at gøre Kibera til et trygt sted for alle piger og kvinder. Jeg drømmer om at skabe et sikkert sted, så ingen piger er tvunget til at leve med vold, siger Maureen.

På udstillingen kan man også læse om Sarah, som blev misbrugt af sin stedfar fra hun var 12 år gammel. Da hun fyldte 14 år, opdagede hun, at hun var gravid, men stedfaren truede med at slå hende ihjel, hvis hun fortæller det til nogen, så Sarah ender på gaden. Hun lever af skrald, men da hendes søn komme til verden, insisterer lægen på, at hendes mor skal kontaktes. I dag bor Sarah hos sin mor med sin søn og sine mindre søskende. De deler et rum på 10 kvadratmeter og skiftes til at sove i sengen og på gulvet.

Sarah har aldrig for talt sin mor, hvem der er far til hendes søn. Hendes stedfar er aldrig blevet meldt til politiet, og hun ved ikke, hvor han er. »Jeg drømmer om at komme tilbage i skole. Jeg vil gerne være politiker, så jeg kan kæmpe for pigers rettigheder«, fortæller Sarah.

Bag udstillingen står Plan BØRNEfonden, som fortæller, at 120 millioner piger og kvinder har været udsat for voldtægt eller anden form for seksuelt overgreb.

- I PlanBørnefonden er vi enormt glade for at kunne bringe ’Transformation’ til Hedehusene i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag. Mange af kvinderne i udstillingen har kæmpet med ting som for eksempel voldtægt og overgreb. Alligevel har de formået at forandre deres liv positivt og fremstår både stærke og stolte på Signe Vilstrups flotte billeder. Udstillingen er lavet for at sætte fokus på de mange kvinder som er udsat for vold og overgreb, men også for at fortælle om den styrke og det mod kvinderne besidder, siger Signe Holme, kommunikationschef i PlanBørnefonden.

- Jeg håber, at gæsterne på udstillingen får nogle stærke historier med hjem. Og får sat ansigt på de kvinder, som personliggør, hvor meget der stadig er at kæmpe for, før verden er et lige så godt sted at være kvinde som mand, siger hun.

»Transformation« vil være udstillet i Byparken frem til udgangen af april.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?