15. januar 2021
De unikke kalkmalerier fylder en del i hvælvingerne i Reerslev Kirke. Foto: Else Trier
gallery icon

Se billedserie

De unikke kalkmalerier fylder en del i hvælvingerne i Reerslev Kirke. Foto: Else Trier
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skattejagt: Unikke fortællinger om liv og tro i 1400-tallet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skattejagt: Unikke fortællinger om liv og tro i 1400-tallet
Taastrup - 29. juli 2020 kl. 06:04
Af Lisbeth Jansen

Syd for Hedehusene finder man Reerslev, en af de landsbyer i Høje-Taastrup, hvor der stadig er mange af de gamle gårde og bygninger, gadekær og historie.

arrow Læs også: Femte del: Skattejagt i landsbyen med sagnene, brønden og bomhuset

Sjette del af historiker Else Triers fotoskattejagt for børn og andre nysgerrige sjæle er koncentreret om én bestemt bygning i Reerslev, nemlig landsbykirken fra 1100-tallet, fordi den er berømt for særligt én ting: kalkmalerierne indvendigt i kirken, der blev udført i 1470'erne.

Man finder den røde murstenskirke i Reerslev for enden ad M. W. Gjøes Vej. Med udsigt til Flintesø og amfiteatret i Hedeland mod vest er der også natur i sigte på Brandhøjgårdsvej bag kirken.

På besøg i 1400-tallet

Det er den såkaldte Isefjordmester, der står bag kalkmalerierne i Reerslev, og det gør dem unikke, og betyder også, at malerierne er mulige at tidssætte.

Tager man sig tid til detaljerne i kalkmalerierne, er det en »kæmpe oplevelse« med Else Triers ord.

- Kalkmalerierne i kirken er fascinerende. Man kan se dem som en graphic novel, for det er yderst billedrigt. Det er hele det ny testamente, der er gengivet, men der er også små tekstbånd på fortællingen. Man kan også så at sige gå på besøg i 1400-tallet ved at betragte kalkmalerierne, fordi det tøj, figurerne har på, er kvindernes og mændenes mode fra 1400-tallet, og så er det tydeligt, at man dengang var mere overtroisk, siger Else Trier og fortsætter.

- Der er mange andre kirker. hvor kalkmalerierne tager udgangspunkt i det gamle testamente, men her i Reerslev er det altså Jesus' liv og beretningerne fra det ny testatmente, der er billedliggjort i 24 billeder fordelt på to hvælv med fire kapper, hvor der er tre motiver i hver kappe.

Som en tegneserie

For at gøre kalkmalerierne interessante for børn, kan man kalde dem en tegneserie, fortæller Else Trier. Hun har selv haft to af sine børnebørn Vilfred på otte år og Freja på seks år med i Reerslev Kirke.

De har gennem kalkmalerierne fået fortalt historien om Jesus, betragtet figurernes tøj, men også set efter væsner som engle og djævle.

- Både Vilfred og Freja synes, det var utrolig spændende at prøve at finde de 12 fotos fra skattekortet oppe i hvælvingerne. Freja synes, at nærfotoet af nadveren var svært at finde, men ellers kunne hun finde de andre. Jeg læste spørgsmålene op for Freja, mens Vilfred selv besvarede opgaverne, siger Else Trier.

Efter at have fuldført skattejagten, ville børnene gerne gennemgå alle motiverne med deres mormor, så de fik hele historien om Jesus fra bebudelsen til opstandelsen - og det viste sig at blive Frejas favoritdel på turen.

Ekstraordinært åbnet

Efter aftale med Reerslev Kirke er der fra onsdag den 29. juli til og med søndag den 2. august ekstraordinært åben adgang til kirkerummet mellem klokken 9 og 16. På den måde er der mulighed for at komme ind og se kalkmalerierne ved selvsyn og prøve fotoskattejagten af.

Af andre seværdigheder i landsbyen kan nævnes Stine Ring-Hansens skulptur »Fællesskab«, som står foran landsbyens forsamlingshus, bystævnet kaldet tingstedet samt genforeningsstenen fra 1920, der står over for skolen på Tingstedvej 40. Vejen er hovedfærdselsåren gennem Reerslev. Vær derfor opmærksom på de gennemkørende biler.

Der er en p-plads foran den gamle præstegård et par bygninger fra kirken.

Sådan gør man

Klik på linket, som findes under artiklen her på siden. Så dukker selve skattekortet for Reerslev op med billeder og opgaver, som man kan tage med ud på turen. Følg instrukserne på kortet og find løsningerne på bagsiden.

Næste uge følger det syvende og sidste kort med en opfordring til at bruge lidt af sommeren på at tage ud og lære mere om Høje-Taastrups landsbyer.

Her er kortet:

Klik HER for at se det sjette skattekort - til Reerslev

arrow Fjerde del: Stationsbyen og landsbyen, der smeltede sammen
15. juli 2020 kl. 11:52 Opdateret: kl. 09:13
arrow Skattejagt tredje del: Ud på historiestien i kongens Hedehusene
08. juli 2020 kl. 06:06 Opdateret: kl. 14:32
arrow Anden del: På jagt efter observatorium og vikinger
02. juli 2020 kl. 18:35 Opdateret: kl. 11:40

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?