2. juni 2020
Hver søndag tager Hedehusene Fløng Mountainbike Klub ud at køre i Hedeland. Hedeposten var med på en tur. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Hver søndag tager Hedehusene Fløng Mountainbike Klub ud at køre i Hedeland. Hedeposten var med på en tur. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se de fede billeder: På to hjul mellem vinstokke i Hedeland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se de fede billeder: På to hjul mellem vinstokke i Hedeland
Taastrup - 08. november 2017 kl. 11:36
Af Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vinstokkene står på terrasserne under tæppet af grå skyer ovenover, mens få små dråber vand lander blidt på de blårøde druer i vinmarken. Roen er fuldkommen, og naturen er, som den er.

I hvert fald indtil en flok ryttere drøner ned mellem vinterrasserne på deres mountainbikes i Hedelands efterårslandskab.

Det er den ugentlige fælles træningstur for Hedehusene Fløng Mountainbike Klub (HFMK), hvor flere end 20 medlemmer af klubben er hoppet på jernhesten og kørt ud i Hedelands skønne natur. Avisen er inviteret med for at se, hvad mountainbikesporten kan.

Rony Benattia fra Hedehusene sidder i bestyrelsen i klubben, og han har kørt mountainbike de sidste 10 år. Hver søndag kører han med klubkammeraterne af sted.

»Det er en ren eliksir for mig, ren energi. Jeg kan være høj hele ugen, når jeg har været ude at køre. I en travl hverdag, hvor man laver en masse, er det fedt at komme ud, og så får konen en gladere mand hjem,« fortæller han i klubhuset, efter dagens træningstur er overstået.

Der er flere end 50 medlemmer i HFMK, og de seneste år er medlemstallet eksploderet. Rony Benattia tror, det skyldes den motionsbølge, der er strømmet ind over landet.

»Der er jo mange, der er begyndt at dyrke motion, og nogen er ligefrem afhængige af det. Flere og flere sidder ned hele dagen foran en skærm, og så skal man gøre et eller andet. Jeg har valgt mountainbike, fordi for mig skal det være sjovt, og det er det her,« fortæller han.

Jeg har aldrig prøvet at køre mountainbike før denne dag, men tog imod udfordringen om at udforske Hedelands terræn på to hjul.

Træbroen over et af vandløbene fungerer som indgang til »Kaptajnen« eller »Kaptajn-sporet«, som er et mountainbike-spor, HFMK har fået lov at lave ved at hjule mellem træer, op ad stejle skrænter og rundt i snævre sving.

Det er opkaldt efter formanden i klubben, der i daglig tale kaldes »Kaptajnen«. Det kræver både teknik, styrke, erfaring, og jeg som nybegynder har da også mine udfordringer på ruten med stejle stigninger. Flere gange må jeg hoppe af cyklen og trække op ad bakkerne, hvor det var stejlest.

Selvom det var svært, lærte jeg, at mountainbike kræver koncentration og opmærksomhed på omgivelserne og teknik, for rødder, huller og nedkørsler kan med ét være skyld i, at man ender i grøften, hvis ikke man holder øje. Det hele gik uden styrt og skræmmer, og jeg var under kyndig vejledning og opsyn af Kim Ringsgart, som er et af medlemmerne i klubben, ligesom de andre var gode til at give råd og vejledning.

Et af mantraerne i HFMK er, at alle følges ad og venter på hinanden, så der er plads til, at man har forskelligt niveau.

»Vi har faktisk kun to regler her i klubben. Alle kører med cykelhjelm. Og alle kommer med hjem,« fortæller Rony Benattia.

Og når alle så er kommet med hjem, begynder tredje halvleg, som er mindst lige så vigtigt som selve træningsturen.

»Der lugter af ged,« lyder det fra en medlemmer, der træder ind i klublokalet. Efter træningsturen drikker medlemmerne en øl eller sodavand og snakker om løst og fast.

Jokes flyver hen over bordet, og snakken går om alt mellem himmel og jord, og ja, der lugter lidt surt efter et par timers motion i Hedeland. Men det er vigtigt for klubben, at man hygger efter træningen.

»Vi værner meget om hyggen og det sociale, og mange af os er gode venner og ses også privat,« siger Rony Benattia.

Men man kan ikke bare køre mountainbike uden at træne. Det kræver øvelse og træning, for teknik og kondition er vigtigt. Og det mærkede jeg også, da jeg var ude at køre med HFMK.

Går man og tænker, at mountainbike i Hedeland lyder fedt, er der muligheder for at prøve det af. Henrik Stricker, som også er med i HFMK, har en mountainbikeudlejning i Hedeland, hvor han tilbyder guidede ture og instruerer i, hvordan man kører mountainbike.

»Alle danskere har jo lært at cykle, så det er ret nemt at køre mountainbike. Men det er vigtigt, at man får nogle instruktioner i, hvordan man gør, for ellers stopper festen hurtigt, når man er styrtet og brækker sit kraveben ned ad en stejl bakke. Så den rigtige måde at starte på, er at komme med ud på et begynderhold. Der er mange, der er begyndt her og startet i en klub bagefter,« siger Henrik Stricker.

Da det jo også er en dyr sport, er en tur på en lejet cykel også en god måde at finde ud af, om mountainbike er noget for en, i stedet for at købe en cykel og udstyr til over 10.000 kroner, fortæller han og nævner, at en af fordelene er, at man kan køre med hinanden, uanset niveau.

»Det er en meget social sportsgren, man kan dyrke med andre, selvom man er på forskelligt niveau, for man venter altid på hinanden. Samtidig er det en sport, hvor man bruger hele kroppen, og det er også en af grundene til, at det er blevet populært som motionsform,« siger Henrik Stricker.

Det oplevede jeg også selv, da jeg kom hjem. Min krop var øm, når jeg rejste mig op, og jeg lagde mærke til, at mit hoved var fuldstændig tømt for tanker. Jeg tænkte i hvert fald ikke på arbejde, familie eller andre hverdagsting, mens jeg drønede rundt på de snævre mountainbikespor og oplevede Hedeland.

Se video her:
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk