13. december 2018
Sara Hvidberg retter sigtet mod de store mål i fremtiden. Hun har trænet på den indendørs skydebane under Fløng Skole (billedet) samt på den udendørs skydebane i Hedehusene i alle seks år, hun har gået til skydning. Foto: Hans Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Sara Hvidberg retter sigtet mod de store mål i fremtiden. Hun har trænet på den indendørs skydebane under Fløng Skole (billedet) samt på den udendørs skydebane i Hedehusene i alle seks år, hun har gået til skydning. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sara har fuld fokus på at ramme skiven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sara har fuld fokus på at ramme skiven
Taastrup - 08. marts 2018 kl. 13:21
Af Lisbeth Jansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er lysten, der driver værket for den 16-årige riffelskytte Sara Hvidberg.

Hun bruger næsten al sin fritid på træning og turneringer, og i et år har hun været på juniorlandsholdet i riffelskydning.

Nu går hun også i 1.g. på gymnasiet - naturligvis som Team Danmark-elev, da det er vigtigt for hende at have tid til skydning.

For hun vil repræsentere Danmark ved OL i sin sportsgren.

»Man skal have lysten til at skyde på eliteplan, ellers duer det ikke,« siger hun.

Til dagligt færdes hun i Fløng-Hedehuse Sportskytteforenings lokaler under Fløng Skole eller på de udendørs skydebaner ved Skydebanestien i Hedehusene.

Det var netop her, hendes interesse for sporten blev vagt for seks år siden. Hun husker det meget præcist.

»Det var en tirsdag for seks år siden, hvor jeg var ude at se min far skyde på 50 meter i Hedehusene. Det, der fangede mig var, at det sagde 'bang', tror jeg. Og at jeg så, hvor meget koncentration, det kræver.«

Faktisk er det meste af Sara Hvidbergs familie skytter, eller også har de været det. Udover hendes far, var også hendes farfar og farmor engagerede i skydning, i den klub der dengang hed Hedehusene Skytteforening og som for cirka 10 år siden fandt sammen med skytteforeningen i Fløng.

Saras far Peter Hvidberg er både hendes personlige træner og også formand i Fløng-Hedehusene Sportsskytteforening. Han har skudt i 41 år og har også en stribe danmarksmesterskaber, en DM-rekord og en 7. plads ved EM på cv'et.

For Sara Hvidberg betyder det, at hun kan nyde godt af sin fars erfaring. Men også at der er gået lidt sport i at slå hendes fars præstationer.

»Efterhånden har jeg hentet en del af min fars resultater. Men han er stadig bedst i 60 meter liggende,« siger hun på én gang drillende og med respekt i stemmen.

Peter Hvidberg understreger, at der ikke er noget pres fra hans side, om at hans datter skal dyrke sporten.

»For mig var det lige meget, om det så var billard, hun ville dyrke. Sara spurgte selv, om ikke hun måtte komme med til skydning, og jeg spurgte, om hun nu var sikker. Men fra første gang var hun helt skudt i det,« siger Peter Hvidberg.

Indtil nu har han været med, hver gang Sara træner eller er til turnering. Ikke bare fordi han er hendes træner, men ganske enkelt fordi Sara først må transportere et våben fra sit fyldte 16. år - og den dato ramte først her i november.

Koncentrationsevne
Indtil videre har Sara Hvidberg flere DM-medaljer i guld, sølv og bronze for ungdomsårgangene både individuelt og for hold. Hun var et enkelt point fra EM-kravet i 2016 på »3x20«.

Hendes yndlingsdiscipliner er distancen 10 meter stående luftriffel og »3x20« - det vil sige hvor hun skyder 20 skud knælende, 20 skud liggende og 20 skud stående på 50 meters afstand til målskiven. Netop disse to discipliner er også dem, man skyder som kvindelig deltager ved OL.

Koncentration og disciplin er essentielt, hvis man skal være en dygtig skytte ifølge Sara Hvidberg.

»Det hele handler om koncentration og at have en god disciplin. Man skal kunne gøre det samme hver gang. På højt niveau skal man også have et godt aftræk, når man skyder,« siger den 16-årige skytte.

»Det fede ved sporten er også, at man skal gøre alt rigtigt helt ned i detaljen for at få de bedste skud, og at det er en alenesport. På den måde er det min præstation, og ikke andres, ligesom jeg kun kan give mig selv skylden, hvis det ikke går godt,« siger hun.

Hun får julelys i øjnene, da snakken falder på den Walther KK500, som hun snart er den lykkelige ejer af. Indtil nu har hendes Tesro kaliber 22 været hendes favoritvåben, men nyerhvervelsen skulle gerne være en lillebitte smule mere præcis.

Møder fordomme
Sara Hvidberg er vant til lidt af hvert, når det kommer til andre menneskers reaktioner på, at hun er kvindelig riffelskytte. Nogle får respekt for hende. Andre buser ud med fordomme om sporten.

»Når jeg siger, at jeg er skytte på eliteniveau, så kan folk finde på at sige: Hvad? Nogle ved ikke rigtig, hvad de skal sige, og andre tror, at det er en stillestående sport. De siger, at jeg jo bare står stille eller ligger ned. De tænker ikke over, at det kræver en stærk krop og stor koncentration at være skytte,« siger Sara Hvidberg.

»Når folks kommentarer er positive, er det fedt, men jeg bliver trist, når jeg møder fordomme. For skydning ER en sport, der kræver meget. Men så længe jeg selv synes, det er sejt, er det jo også det vigtigste,« siger Sara Hvidberg afklaret.

Derudover har hun indtil nu også været en af de yngste deltagere, når hun har været ude til konkurrencer.

»Jeg startede jo tidligt og har altid følt, at jeg passer ind, når jeg skyder. Men det er da fedt at vinde over nogen, der er ældre end én selv,« siger hun og fortsætter.

»I starten var jeg uvant med at stå i store haller med 40 baner til konkurrencerne. Det tog min opmærksomhed. Men jeg har lært noget ved at være med. De mange baner er ikke noget særligt mere.«

Men det med at være den yngste vil udligne sig i takt med at hun får alderen til at være en naturlig deltager i de voksne mesterskaber.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk